Jeg hører ofte via jobb eldre som klager på alt som er nytt og hvor uforståelig dagens telefon og kommunikasjon er. Også er det alle disse appene som Snapchat, TikTok, Reddit, Instagram, WhatsApp og så videre. Vær så snill, gjør en innsats.

Jeg har overhørt eldre som klager på lite kontakt med barnebarn. Skaff deg Snapchat, så lover jeg du får bedre kontakt med barnebarna. Du trenger ikke skjønne deg på det eller like det, men jeg lover deg at hverdagen blir enklere.

Vær litt nysgjerrig og jeg skal love deg at verden ligger for dine fingre. Alt er ikke som før, men det sa sikkert eldre i steinalderen også om disse nye flammene de unge varmet seg rundt (vennligst ikke siter meg på dette, kjære historikere). Spør noen om hjelp, vis litt interesse for hva de unge gjør og by på deg selv.

Den teknologiske revolusjonen er så vidt begynt. USA har klart å benytte lasere til å generere mer energi enn det man putter inn. Kunstig intelligens som ChatGPT kan skrive bacheloren din eller analysere et dikt du selv har skrevet.

Kina skal innføre sosialt poengsystem som bruker ansiktsgjenkjenning og netthistorikken din til å påvirke hva renten din er.

Teknologi er bra og kan bringe deg nærmere barnebarn, og det kan utvikles til å bli noe vi kanskje burde diskutere mer i det offentlige. Det er derfor du bør stille flere spørsmål, være nysgjerrig og oppdatert på utviklingen.

Faller du bak nå vil trolig alderdommen din være påvirket av frustrasjon, fortvilelse og utenforskap. Følg med og ta del i diskursen rundt den enorme utviklingen som skjer hver dag, det gode og det skumle.

Norge har dessverre en stor andel av ensomme og jeg er sikker på at mye kunne vært bekjempet med bedre forståelse for teknologi. Vi har også mange lærere, politikere og innbyggere som ikke er forberedt på teknologien som allerede er her og som vil påvirke samfunnet vi lever i.

Jeg mener ikke å skremme, for dette er heller en oppfordring. Sett deg ned med barnet ditt og spør hva de gjør på mobilen. Vær nysgjerrig og forsøk å forstå. Lær deg smarttelefon og send snaps til barnebarna. Les om kunstig intelligens og snakk med elevene.

Også er mitt store avsluttende spørsmål egentlig dette; Mange av dere var jo allerede voksne mennesker når alt dette kom. Hvorfor er dere så lite oppdatert?

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.