Ibsenbiblioteket — svar til Harald Tveit

Skiens storstue, Ibsenhuset, et av landes beste konserthus med et bredt repertoar som vi verdsetter høyt. Nå må vi slutte å snakke om bakker og avstander. Det er så minimalt. Vi må slutte å spre alle aktiviteter, som nå har vært trenden de siste 30 årene og som resulterer i det vi nå ser et utarmet bysentrum.

Du sier at vi som driver forretninger i byen må komme på banen og si våre meninger. Det har jeg gjort i 36 år, og hele tiden fordi jeg mener erfaringene våre er viktig ledd i byutvikling. Vi lever med konsekvensene og utfordringene.

Det er ikke mange år siden en av byens engasjerte politikere, som samtidig var involvert i handel, ble avfeid i en diskusjon om byens utvikling med at hun var inhabil og uttalelsen dermed ikke var interessant. Vi som driver i byen i dag er bypatrioter med interesse for byutvikling.

Jeg ønsker å bo i en by med sunn utvikling som dekker de behov vi alle har, på alle plan. Jeg hadde ikke vært i min jobb hvis det ikke hadde vært for menneskene, for byens historie, for det rike musikk– og kulturlivet.

Vi sitter med en stor verdi i Henrik Ibsen, som man sentralt proklamerte som en av de nye satsningene i Norge etter oljen. Hvorfor dette ønsket om å spre alle aktiviteter? Hvorfor ikke styrke Ibsenhuset og det kulturtilbudet vi har, ved å velge «Trekrone»–prosjektet? Her får man et vakkert parkanlegg innenfor byggene med muligheten det gir for utekonserter teateroppføringer osv..

Får vi hotellet mot gamle TA-bygget vil man kunne gå tørrskodd inn til alle aktiviteter. I dagens samfunn er jo dette «alt under et tak» noe vi verdsetter. Det vil være mye å hente på økonomi ved samdrift og den fagkompetanse som man har i dagens kulturkvartal.

Det provoserer meg at man stemmer for Meierigården uten å kjenne økonomien i prosjektene. Det blir sagt at man burde taksere parken, Brunosten osv., en opparbeidet egenkapital som Skien kommune eier, for å vurdere kostnaden prosjektene opp mot hverandre. Dette er jo egenkapital som man ikke må sette på spill, ved å velge et dyrere, mindre oversiktlig prosjekt i Meierikvartalet.

Kulturkvartalet kan bli en perle. Ikke trykk biblioteket inn i den lille kjernen i bunnen av gryta. Jeg gleder meg til å stå på toppen av det nye hotellet, Nora, i restauranten, med glassvinduer og se utover Skien by. Jeg gleder meg til turistene inntar byen fra inn og utland. Jeg gleder meg til at egne innbyggere fryder seg over dette.

Harald Tveit: jeg er enig med deg i at vi mennesker er flokkdyr. Jeg elsker Oslo og Karl Johan med sitt yrende liv. Vi kan få det i Skien også. Kulturkvartalet vil generere aktivitet ned til byen og forretningene. Viktig fremover er å fylle lokalene i byen innenfra, bygge historien inn i bakrommene, hente historien og formidle den i «historiske spel». Byen er så rik! Måtte alle etter hvert se det og bruke byen. Vi må alle verne om det vi er glad i. Vi har alle et ansvar for fremtiden.

Vi må ikke bygge «Aker brygge» først. Med andre ord. Handel på brygga som planlagt skal ikke fylles opp før lokalene innenfra er fylt opp. «Se til Drammen het det for noen år siden.» De satset på utvikling langs elva, men samtidig mister de byens historiske særpreg. Trist! Kapitalen får lov til å styre.

Jeg har bygd opp en av landets største spesialforretninger i undertøy for kvinner. Jeg er ved sluttperioden i min drift, som leder i bransjen over 36 år, og selv snart 76 år. Jeg håper at min forretning vil få et videre liv i Skien og at samarbeide mellom bedrifter og politikere får høyere prioritet.