Ikke en dag for tidlig

LEDER: Endelig er dagen her.

– Nå er tiden kommet. Nå skal vi tilbake til en normal hverdag. Fra i morgen klokka 16.00 fjerner vi de aller fleste nasjonale smitteverntiltakene, var den klare meldingen fra statsminister Erna Solberg (H) på fredagens pressekonferanse.

Dermed gikk det 562 dager siden regjeringen innførte det som ble omtalt som «de strengeste tiltakene i fredstid».

Det sier ikke lite. Det sier snarere svært mye om alvoret i situasjonen.

Nå er tiden kommet. For gjenåpning. For en normal hverdag. En normalitet der vi kan møte hverandre. Gå på jobb som normalt. Klemme hverandre. Hilse på hverandre. Gå på konsert, fotballkamp og byen.

Det er ofte slik at man ikke merker at man har noe før man mister det. Sånn sett har pandemien vært en alvorlig vekker og en påminnelse om at det vi faktisk har er verdt å bevare.

Så skal vi ikke glemme menneskene bak tallene. Per 24. september er det blitt gjennomført 7.798.210 tester med PCR. Det har vært 185.327 smittetilfeller. 5161 er blitt lagt inn på sykehus. 975 av dem på intensiven. 850 er rapportert som såkalt covid-19-assosierte dødsfall.

Tusenvis ble permittert fra jobbene sine. Mange har mistet jobben. Mennesker har sittet alene. Livsverk har gått over ende. Mange har måttet gjøre store, livsendrende valg.

Vi har gjennomgått mye. Vi har lært mye. Vi har måttet tenke nytt og annerledes. Vi har stått sammen hver for oss. Det har vært en hverdag som har bestått av en endeløs rekke paradokser, debatter, krav, føringer, krangler og diskusjoner.

Vi har lært nye ord og begreper. Som kohort, R-tall og «fungass».

Vi har måttet bruke munnbind og så mye håndsprit at skolebarna har løpt rundt med sprukne hender.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

2020 ble et annus horribilis. Vi feiret nyttår med håp om et nytt og bedre år. Som ikke ble så veldig mye bedre. Problemene bare fortsatte. Det var demotiverende, vanskelig og frustrerende.

Nå er det lysning i sikte, og vel så det. Nå kan vi vende tilbake til hverdagen. Det har vært nødvendig å vente lenge.

Men det er likevel ikke en dag for tidlig.

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie gir hverandre en klem under pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Javad Parsa/NTB