Foto: NTB

Ingen trenger Charter-Sveins «analyse» av PCR-tester

LEDER: Debatten på NRK fikk flengende kritikk, men sluttresultatet ble bra.

NRK fikk så hatten passet for å ha invitert «Charter-Svein» og «Lothepus» for å debattere koronatiltak i Debatten. Allerede før programmet ble sendt. Strengt tatt med rette, for det er noe gjennomført absurd med at en som er mest kjent for å være tv-sendt Syden-turist gis en talerstol i beste sendetid på landets skattefinansierte tv-kanal.

Særlig ikke når realitykjendisens hovedargument, som han gjentar til det kjedsommelige, er at «noe skurrer» fordi han «prøver å følge litt med» på hvordan tester analyseres, hvor mange sykluser som kjøres og at han mener at tiltakene rammer de svakeste aller hardest. Det siste har han imidlertid rett i, men det betyr ikke at han kan eller bør vrøvle i vei på riksdekkende tv. Akkurat hvorfor, oppsummerte Leif Einar «Lothepus» Lothe veldig greit:

– Jeg og Svein burde ikke vært med på dette. Det finnes folk her i landet som sikkert er en god del glupere enn meg og han når det gjelder dette, folk som virkelig har greie på det. Vi står og diskuterer, men vi skjønner sikkert ingenting begge to. Vi må forholde oss til de som er eksperter. Det er det jeg mener. Jeg kan sikkert lære deg å kjøre gravemaskin, men jeg har ikke peiling på medisin, og det tror jeg ikke han har, heller, sa ha.

Dersom Debatten kun hadde vært en diskusjon mellom en som er kjent for å reise til Syden og skøye på tv og en som kjører gravemaskin, hadde «debatten» mellom dem vært mer enn bare pute-tv; det hadde vært fullstendig skandaløst. Ingen trenger Charter-Sveins «analyse» av PCR-tester. Hans bidrag er ikke bare uten substans. Det er verre enn som så.

NRK hadde imidlertid brakt inn flere eksperter, deriblant assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, overlege Elisabeth Toverud Landaas ved Oslo universitetssykehus og Egil Lingaas, som leder avdelingen for smittevern ved OUS.

Foran et over gjennomsnittet stort Debatten-publikum tegnet og forklarte ekspertene på en svært opplysende og god måte om hvordan testene fungerer og om munnbind er hensiktsmessig eller ei. Fagfolkene parkerte ikke bare Charter-Svein så langt ut i periferien at han krympet til det usynlige, men bidro også til å gjøre tv-seerne mer opplyste. Dette gjorde de på en saklig, nøktern og tillitsfull måte.

I utgangspunktet gir det ikke mening å gi en som Svein Østvik en talerstol som dette. Ikke er det faktabasert, ikke er det representativt, det er egnet til å villede og kan være direkte farlig. Slik NRK løste dette, var imidlertid sluttresultatet godt – og vi alle vet litt mer om både om hvordan vitenskapen fungerer og hvor meningsløst det er at realitykjendiser foredrar om PCR-tester.

Foto: Heiko Junge/NTB