«Ingen vil være den bråkete familien på flyet - nettbrett blir løsningen»

Min mamma tok flyturen med små barn med knusende ro. En kortstokk og tegnestifter var nok underholdning for seks stillesittende timer i kabinen. Sånn er det ikke lenger.

I dag planlegger foreldre reisen i ukevis, og fyller sekken til randen med underholdning til barna. Likevel blir flyturen ofte en stressende affære.

Før jeg fikk barn var det å havne i nærheten av en småbarnsfamilie på flyet noe av det verste jeg kunne tenke meg. Hyl og skrik, krangling, masing, og sparking i seteryggen. Stressede foreldre fikk ikke slappet av ett eneste sekund, bestikkelsene startet allerede før flyet lettet og resten av turen handlet om å unngå neste raserianfall. I stedet for vise sympati var jeg synlig irritert fordi jeg måtte bevitne hele seansen, og slet med å konsentrere meg om boka jeg hadde gledet meg til å lese.

Nå er rollene snudd. Foreldrene jeg før fryktet å havne bak har nå tenåringsbarn og kan ta livet med knusende med ro hele veien fra Torp til Las Palmas. Mens jeg selv sitter svett og smånervøs før turen har startet.

For like mye som jeg gleder meg til sand mellom tærne, gruer jeg meg til flyturen. Tanken på at jeg nå er den personen folk helst ikke vil havne ved siden av er lei. Ingen vil være den bråkete familien på flyet.

Derfor har planleggingen av hvordan krisen skal unngås startet tidlig. Jeg har spurt om råd fra erfarne mødre i vennegjengen, besøkt mammaforum i sosiale medier og til og med lest meg opp på ekspertenes beste reisetips for barnefamilier. De har ikke gjort meg klokere, snarere tvert imot.

Det har da vitterlig ikke blitt vanskeligere å reise med barn nå enn da vi selv var små? Da kom vi en lang vei med tegnesaker og en kortstokk.

Er det fordi vi som foreldre i dag lever mer hektiske liv og stresser mer enn generasjonen før oss? Og at stresset smitter over på barna?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke lar vi barna kjede seg lenger, heller. Flere ansatte jeg har snakket med i lokale barnehager forteller at dette er et økende problem. Barna skal underholdes fra de åpner øynene om morgenen til hodet treffet puta igjen etter barne-TV og kveldsmat. Da blir naturligvis seks stillesittende timer i en stor metallboks en aldri så liten prøvelse.

Mange foreldre løser «floken» ved å gi barna ubegrenset tilgang til skjerm. iPaden er fulladet, ekstra strøm ligger lett tilgjengelig i sekken og barn helt ned i toårsalder sitter med egne lyddempende høretelefoner. På denne måten kjøper foreldre seg fri fra stresset og omgivelsene slipper unna bråkete barn på flyet.

Norske myndigheter anbefaler imidlertid maks én times daglig skjermbruk for barn under fem år. På en seks timer lang flytur er da hele ukes-kvoten oppbrukt. Litt dumt for de foreldrene som ønsker matro under middagsbufféen på hotellet.

Jeg har bestemt meg for at det får gå som det går. Jeg skal ha med skjerm, tegnesaker og snacks, men ungene skal også få kjede seg og bli utålmodige. Få være barn, selv om de er på flyet. Det får sidemannen bare tåle.

Så til den moren jeg himlet med øynene til da jeg havnet bak deg på flyet for ti år siden; Jeg beklager. Jeg ser nå at det jeg egentlig burde ha gitt deg var et smil og en klapp på skuldra.

MIN TUR: Foreldrene jeg før fryktet å havne bak har nå tenåringsbarn og kan ta livet med knusende med ro hele veien fra Torp til Las Palmas. Mens jeg selv sitter svett og smånervøs før turen har startet. Foto: Scanpix
Les også
«Kjære voksen, tenk deg om før du skjeller ut 16-åringen bak kassa i familieparken»