Foto: Torbjørn Tungesvik

«Jeg undrer meg stadig på om media vet forskjell på 'kritisk' og 'ukritisk' journalistikk»

Fyldig Hallo Varden i dag!

Tanker i en koronatid

De aller fleste er nok enig i at myndighetene i Norge har håndtert koronasituasjonen bra. Både nasjonalt og lokalt. Antagelig best i verden. Media nevner også dette av og til, men først og fremst er media opptatt av å presentere kritiske røster.

Det er nærmest en utømmelig liste over yrkesgrupper som mener de skal først i vaksinekøen. Til nå mangler vel snart bare anleggsarbeiderne. Listen over bransjer som mener de bør unntas fra stenging er også omfattende. Begravelsesbyråer søker støtte på grunn av nedgang i antall døde. Dette er «godt stoff» for media. Debatten i NRK, og sentrale aviser troner øverst i medieverden med å spre usikkerhet over myndighetenes råd, men lokale media følger «godt» opp.

En av gjengangerne er også hvorfor ikke vaksineringen går raskere. Det er antagelig bare media som ikke skjønner at man ikke kan vaksinere flere enn de vaksinene vi mottar. FHI analyserer fortløpende og grundig den mest hensiktsmessige fordelingen.

VAKSINE: Det er antagelig bare media som ikke skjønner at man ikke kan vaksinere flere enn de vaksinene vi mottar, mener Tor Arnesen Scheen. Foto: Torbjørn Tungesvik

I det siste har munnbindsaken i Nedre Telemark fått god pressedekning. Bortsett fra media er dette knapt et problem for folk flest. Ni av ti bruker munnbind i butikkene uansett om det ikke er pålagt. Helseinstitusjonene blir «grillet» om det oppstår smitte hos dem. Dette er nok dessverre umulig å unngå, men det er naturligvis alltid forbedringspotensial, muligens også i medieverden? Jeg undrer meg stadig på om media vet forskjell på «kritisk» og «ukritisk» journalistikk.

I den politiske verden er alt som før, og kanskje særlig i et valgår. Jeg er rimelig sikker på at håndteringen av denne pandemien hadde vært den samme uavhengig om Erna eller Jonas satt ved roret. Den som er i opposisjon ville klaget uansett. Dette er ikke bare negativt. En samlet debatt i Stortinget gir ofte gode resultater.

FHI og Helsedirektoratet har gjort en formidabel innsats ved å gi klare og gode råd. Jeg er imponert over at de stiller opp nærmest hele døgnet for å svare media saklig på både gode og tilnærmet helt håpløse spørsmål. En «høydare» fra media var å bruke begrepet «Joker Nord» om retningslinjene som ble presentert.

Det går mot lysere tider. Vaksinasjonsprosessen er nå i god gjenge. Vi får håpe på at sommeren blir slik at media kan konsentrere seg om å klage på været.

Tor Arnesen Scheen

Eriksens korstog

Åge Eriksens udokumenterte korstog mot Resett fortsetter. I motsetning til Eriksen har jeg forsøkt å finne artikler i Resett om «muslimhets og hat». Det kan være «øyet som ser», men jeg har ikke funnet annet enn kritisk fokus på religionen islam. Blant annet hvor får islamske terrorister sitt tankegods fra? På samme måte som en stiller spørsmålet hvor ABB fikk sine ideer fra.

Så stiller også Resett seg kritisk til blant annet bruk av religiøse hodeplagg i offentlige rom (undervisning, domstoler, off.kontorer), untak fra uniformsreglementet i politiet (gjelder også turban). Krav om å følge norsk likestillingslov; også i moskeer, kvotering i alle styrer, også i organisasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Resett har, såvidt jeg har funnet ut blitt dømt i PFU en gang i 2018 i forbindelse med en SIAN-demonstrasjon på Gjøvik og en omtale av Opland Arbeiderblads redaktør.

Redaktør Lurås har søkt om å bli medlem av redaktørforeningen, men blitt nektet. Han ønsket å bli medlem for også ha tilgang til PFU.

Eriksens «bekymring» er at Resett får pressestøtte, til tross for motstand i det politiske miljøet. Så i neste omgang skulle feks ikke Klassekampen få støtte fordi deres politiske ståsted ikke passer til enhver tid det politiske «establishment»? Hvis jeg skal trekke Eriksens slutninger videre, kan jeg ta med at hans parti, AP i Bergen og Oslo vil boikotte israelske varer, er det jødehat? Mens det er konsekvensfritt ikke å kjøpe appelsiner, men hva med å boikotte et av verdens verste diktaturer, Kina?

Og i det «selskapet» er det mange kandidater. Et tips til Eriksen; les Einar Gelius’ bok «Jesus og Mohammed». Research, Eriksen?

RESETT: Resett-redaktør Helge Lurås. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Jan Løkslid

Rusreformen

Forbudt, men ikkje straffbart å skaffe seg rusmiddel til eige bruk. For ein håplaus og sjølvmotseiande språkbruk. Regjeringa med uansvarlege og overliberale Venstre i spissen tek på seg eit stort ansvar ved å legalisere rus serleg blant dei unge.

Med ein slik mulegheit opnar ein i verste fall ein løpebane for dei unge rett inn i rushelvete. Eg trudde målsetjinga med arbeidet mot rus var å hindre at rus skulle få fotfeste. Reforma er ein invitasjon til det stikk motsatte. Det er å håpe at eit ansvarleg Storting syter for at denne umoralske reformen ikkje blir innført.

Jon Ingebretsen

exit Venstre

Prosentregning

I onsdagsavisa står det at bare en av ti tok av munnbindet. I underteksten påståes det at dette er ni prosent. Kanskje smart med et lite kurs. En av ti blir ti av hundre, altså ti prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

S.R. Kleiva

Svindel på e-post

Jeg har de siste ukene vært utsatt for svindelforsøk på epost. Senest i dag fikk jeg epost fra noen, som gir seg ut for å være fra Posten Norge. I eposten oppfordres jeg til å betale kr. 49 for å få effektuert en forsendelse. Jeg venter ikke på noen pakke.

Beløpet er kanskje ikke avskrekkende høyt, men regner med at det er flere enn meg, som mottar slike eposter og endel lar seg nok lure, kanskje spesielt eldre.

I forrige uke fikk jeg to likelydende eposter, fra som noen ga seg ut for å være fra Telenor.

Jeg har fortsatt fasttelefon, men vurderer nå å avslutte dette abonnementet. I eposten trengte man opplysninger ang. faktura og dersom disse ikke ble formidlet, så man seg nødt til å stenge telefonen, omgående.

Jeg oppfatter meg ikke som gammel eller lettlurt, men skvatt likevel. Logoene i epostene liknet veldig på hva Posten Norge og Telenor bruker.

Håper Posten Norge og Telenor er klar over denne svindelen og ser gjerne at de går ut offentlig og advarer folk mot slike svindelforsøk.

Mange i min generasjon, som har «passert middagshøyden», er nok dessverre litt naive, for vi har vært vant til å ha tiltro til andre.

Dessverre er det nok av kyniske svindlere på jakt etter pengene våre, der ute!

Så pass på neste gang du åpner eposten din og ser mailer fra Posten eller Telenor eller andre!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Åsne

Hva går det av deg nå da, Jonas?

Som utenriksminister var Jonas glitrende. Dyktig, respektert, klok og trygg. Som partileder synes til og med jeg som tror jeg er relativt tolerant og har i meg at det er viktig at vi skal respektere andres meninger at gutten tar helt av.

Makan til sutring og kritikk som Jonas nå presterer i forhold til regjeringens håndtering av pandemien skal man lete lenge etter. Jeg har hørt Jonas i diverse debatter og innlegg på Stortinget. Valgkampen har tydeligvis startet.

Når det gjelder regjeringens håndtering av pandemien er det sikkert mye som i etterpåklokskapens lys kunne vært håndtert annerledes. Noen refleksjoner vedrørende dette:

Det er vel sånn at vi ikke akkurat har lang erfaring med globale pandemier på dette nivået? Verken Jonas eller Erna.

I Norge er det så langt ca 600 som dessverre har reist her ifra. Trist og tragisk for de familier som har opplevd dette. I nabolandet Sverige er det over 12000. Jeg gjentar: Over 12.000!

Det er Helsedirektoratet og FHI som helsefagansvarlige som gir råd til regjeringen i forhold til hvordan det hele skal håndteres. Men i noen saker ser man likevel at regjeringen avviker rådene etter vurdering.

Norge ligger internasjonalt i tet når det gjelder dødsfall, innleggelser, behandling i respirator m.m.

Har vi da noe å klage over? Hadde det ikke vært bedre at partiene på Stortinget hadde samarbeidet konstruktivt for felles gode løsninger?

Nei, Jonas, det er på tide å komme seg ned på grasrota igjen. Prøv å komme tilbake dit du var i mars/april i fjor. Dette til folkets beste. Så får valget gå som det går.

AP-LEDER: Jonas Gahr Støre. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Erik Gudbrandsen (H)

Reklame i postkassa

Helt okay med reklame, men ganske unødvendig og få det i både avisen (Varden) og av postmannen

Noen dager kan vi få både to og tre reklamer av samme type hjem til oss. Ikke bra for miljøet.

Skienskvinne

Ordfører Robin av Porsgrunn

Ha skal vi med politikere, her ordfører Robin av Porsgrunn, ikke klarer å svare «ja» eller «nei» på enkle «ja eller nei»-spørsmål?

Om ikke folk har forstått det så må det en endring til i norsk politikk! På både nasjonalt og lokalt nivå. Vi har politikere som lirer av seg vissvass og en administrasjon som er så gjennomsyra av markedsliberalisme og «new public management» at man blir skremt, dette er ikke bare et storby-problem, men vi ser det det her i provinsen og.

Vi har blitt fortalt et falsk narrativ om profesjonalisme. Det vi har klart, er å videreutvikle den eliten av både politikere og kapitaleiere. Vi har definitivt sett det gjennom de siste elleve månedene. Hvem har blitt bært fram på gullstol? Nå sist noen stakkars boligutleiere som ikke får leid ut, men er for gjerrige til å sette ned prisen eller selge. Vil vi ha det slik i Norge? Ikke jeg, i alle fall!

Augmund J.

Nå gjelder det, Kåss

Hørte på ordfører Robert Kåss i dagens politisk kvarter. Tema var forslag til ny rusreform. Forslaget går ut på å avkriminalisere bruk av narkotika. Det vil si at det skal ikke være straffbart å bli tatt med mindre doser rusmidler på seg.

At det må gjøres mer i forhold til tunge rusbrukere er noe man kan være enig i. Men at barn og unge skal kunne introduseres for narkotiske stoffer, og inneha disse, uten alvorlige konsekvenser er rystende. Dette kan vi som foreldre og besteforeldre ikke se på uten å ta til motmæle.

Her må AP finne edruelige løsninger, som fremdeles gjør det ukomfortabelt å starte med denne type rusmidler. Skremmende å tenke på at det kan bli lovlig å sitte i parken med hasj eller amfetamin i lommen, men ulovlig med en flaske øl. Kåss vi er mange som er enig med deg i dette, vi håper du vinner fram med et edruelig forslag til løsning for ditt parti.

Ansatt i psykiatri og rusbehandling

ORDFØRER: Robin Kåss. Foto: Privat

Stengte grenser?

Som hovedregel ble grensen stengt fra 29. januar for utlendinger uten fast bosted i Norge. Likevel har over 35.000 reisende kommet inn i landet på tre uker. I snitt er det 1686 personer hver dag. 56 prosent av dem slapp karantene, fordi regjeringen har bestemt at noen skal være unntatt innreisekarantene!

Smittevern? Stengte grenser? Importsmitte? Både utlendinger og norske statsborgere som kommer fra røde land må registrere seg i innreiseregisteret. Men å unnta så mange fra innreisekarantene vil jeg kalle idioti. Da kan vel alle vi andre som har fulgt reglene hele tida like gjerne gi f... også så lenge det finnes idioter som driter i alt, bare de får tilfredsstilt sitt eget ego og frihet.

Var det riktig å gi regjeringen ansvaret for smittevernloven? Lov å spørre når vi ser hva konsekvensene har blitt og når regjeringen har gitt etter for press fra flere hold. Det er jammen godt de ikke har ansvar for terrorloven også, som de har sikla etter i noen år.

Arild Haugen, Borgemarka

Bever i byen

Beveren prøver seg i sitt byhabitat!

Turgåer