Foto: NTB

Jo flere som mener at vitenskapen «skurrer», jo lenger vil tiltakene måtte vare

LEDER: Konspirasjoner kan være livsfarlige.

Den 5. april døde den kjente konspiratorasjonsteoretikeren Hans Gaarder. Han testet positivt på covid-19 etter sin død. Noen dager senere ble det kjent at en kvinne i 70-årene, som hadde deltatt på et arrangement i regi av Gaarder, også testet positivt etter at hun ble funnet død hjemme. Begge skal ha hatt luftveissymptomer og ingen av dem skal ha ønsket helsehjelp.

Etter det VG kjenner til, skal det ha blitt avdekket 16 smittetilfeller etter låvetreffet. Kommuneoverlegen i Gran har vært svært tydelig på at smittesporingsarbeidet har vært krevende; dette handler om et miljø som dels fornekter at covid-19 finnes og dels motarbeider myndighetene. Det er illustrerende at en av Gaarders meningsfeller rykket ut etter dødsfallet og mente at «stråling fra 5G» måtte undersøkes i forbindelse med dødsfallet.

Samme mann var blant appellantene utenfor Stortinget, der «Charter-Svein» Østvik var blant dem som varmet seg rundt bålpanner der munnbind gikk opp i røyk. – Det er noe som skurrer, sa Østvik på TV2 senere. Der han sa at han hadde «lest seg litt opp» på PCR-tester og argumenterte for at kritiske røster og avvikende syn på pandemien ikke kom fram og ble sensurert. Når dette framføres på en av landets største tv-stasjoner, er argumentasjonen om knebling øredøvende paradoksal.

Det som imidlertid er langt verre, er sakens faktiske realiteter: Selv om det, i den store sammenhengen, er svært få som deler Østviks oppfatning og enda færre som deler tankegodset til de mest innbitte koronafornekterne, får slike synspunkter helt konkrete og alvorlige følger.

Det mest alvorlige er åpenbart at to personer er døde. Dernest har konspirasjonsmiljøet som samlet seg på Gran skapt enorme utfordringer for smittsporingsarbeidet og sannsynligvis det som karakteriseres som «villsmitte».

Det er åpenbart svært trist når mennesker dør. Samtidig er dette et eksempel på at det som gjerne omtales som «alternative meninger» kan være direkte livsfarlige. Det er sunt og bra at man er kritisk, men det er ikke sunt, verken for den enkelte eller for samfunnet, dersom man totalt neglisjerer eller ikke forholder seg til faglige råd som det er bred konsensus om.

Det er nemlig ikke noe som tyder på at det er på tide å droppe munnbind eller gi hverandre gruppeklem ennå. Vi alle gleder oss til det er mulig, men dersom enda flere enn Østvik mener at vitenskapen «skurrer», vil vi måtte vente lenger enn vi behøver.

MUNNBINDBÅL: Svein Østvik («Charter-Svein») brenner munnbindet sitt under koronaskeptikernes markering utenfor Stortinget. Foto: Heiko Junge/NTB