Foto: Frank May

«Kan jeg fortsette i mine dongeribukser eller gjelder dette bare menn?»

Isen på Børsesjø, bukser, ledelse, Trump og børsen er blant dagens temaer i Hallo Varden.

Gjelder dette kun menn?

Jeg har et spørsmål til Terylenbuksebruker, som hadde et innlegg12/1:

Jeg er en dame som straks runder 50, og jeg skjønner nå at det muligens er stygge feller jeg selv kan gå i med hensyn til kleskode for 50+. Jeg skjønner at enkelte plagg er tiltenkt ungdommen, som tubetopper, hotpants og miniskjørt, men kan jeg fortsette i mine dongeribukser?

Eller gjelder dette kun menn? Må jeg over på bukser med press, fotformsko og lange cardigans?

Fru Hagen, redd for å trå feil

Klar ledelse?

Skien og Porsgrunn, eller omvendt. Robin Kåss har en klar ledelse i Porsgrunn, både politisk og ikke-politisk. Hva med Skiens nåværende eller tidligere ordfører?

Oddbj E Strand

Til ettertanke

«Jeg skjønner at Trumps utsagn er problematisk, farlige og oppmuntret til hat, men det er en høy terskel for å sperre folk ute, så jeg er skeptisk til det, sier Jonas Gahr Støre til NRK».

Dette sier han etter at Twitter valgte å slette kontoen til USAs president Donald Trump.

Beklager Støre, du tar feil, Trump har brukt Twitter som en arena til å spre konspirasjoner, vold og hat. Twitter-kontoen til Trump skulle vært slettet for lenge siden.

Støre kan vel ikke i fullt alvor mene at den gale diktatoren som personlig er ansvarlig for angrepet på den amerikanske kongressen, som i sine taler fylt av løgn og konspirasjoner, og som ifølge faktasjekkerne i The Washington Post, serverte Trump 16.241 løgner og usannheter i løpet av sine tre første år som president, går under ytringsfriheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er forstemmende at Arbeiderpartiets leder, kobler ytringsfriheten til en gal manns rystende løgner og konspirasjoner. Minner om at ytringsfriheten er begrenset av straffelovens § 185 som forbyr diskriminerende eller hatefulle ytringer.

Åge Eriksen

Vinnerne 2020

Oslo Børs har nådd all time high i koronaåret 2020. Det betyr at finanssektoren er den store vinneren i kriseåret. Det er ikke så mange som lever av finans, men vi finner dem i dyre boliger, i dyre hytter til fjells og til lands og vi finner dem i skattelistene som inntektsvinnere.

Det som kjennetegner finans er lave skatter. Har du derimot vært lønnstaker i privat sektor er sjansen stor for at du er arbeidsledig etter koronaens herjinger. Og utsiktene til et godt liv forsvinner nå som statsministeren ikke vil støtte de ledige, men oppfordrer dem til å bytte jobb. Det virker ikke som om hun forstår at mange jobber er forsvinni og at det er stadig flere som leiter etter jobb nå for tida.

Finans er typisk underregulert og den siste reguleringen forsvant da finansminister Kristin Halvorsen åpnet for hedgefond i Norge straks før finanskrisa slo inn i 2008. Seinere har Høyreregjeringene senket skattene, til særlig glede for børsen. Det er flere vinnere i 2020. Pensjonistene for eksempel, har fast og trygg inntekt. Offentlig ansatte sitter relativt trygt.

Og så til slutt en kuriositet, Klassekampen har nettopp passert 50.000 abonnenter. Det er jo fantastisk. Fantastisk er det også at Vinmonopolet har økt sin omsetning med 24 til 60 prosent i de ulike fylkene. Ola nordmann handler ikke i Sverige lenger og en har heller ikke finni tilbake til hjemmebrentapparatet. Mitt eget forsvant for mange år sida da resultatet jeg truet i meg ikke frista til gjentakelse.

Så et par vinnere til. Boligmarkedet er også vinner i 2020, det vil si eierne, ikke kjøperne og i alle fall ikke leietakerne, mens meglerne nyter feite honorarer. Og så politikerne, de er nå blant landets 5 prosent best betalte. Godt gjort. 2021 blir også et vanskelig år, men jeg spår at finanssektoren blir dette årets vinner, igjen.

Inge Jørgensen, koronavinner

Snø i elva?

I november leste vi i Varden at det ikke lenger er tillatt å dumpe snø i elva. Skien kommune måtte heretter deponere snøen på land – i Porsgrunn!

Nå ser vi at Porsgrunn dumper sin snø i elva! Er alt så mye renere og hvitere i Porsgrunn?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Elvepadler

Virksomhetsleder Torbjørn Krogstad i Kommunalteknikk i Porsgrunn kommune sier at det kun er fersk snø som blir dumpet i elva. Det vil si i forbindelse med selve brøytingen mens det fortsatt snør. Eldre snø som blir fjernet i forbindelse med opprydding og fjerning av snøhauger, blir ikke tømt på elva.

Isfritt på Børsesjø

Temperaturen på jordkloden stiger sakte, men sikkert. I vinter kunne vi konstatere at innsjøen i fuglereservatet Børsesjø i Skien var helt isfri til rett over nyttår. Det har aldri skjedd tidligere i de vel 50 årene som medlemmene i Telemark fugleforening har drevet undersøkelser ved innsjøen.

Bildet ble tatt 9. januar, og viser det splitter nye fugletårnet i den nordvestre enden av Børsesjø. I bakgrunnen ser vi den blanke isen som la seg på sjøen i dagene rett etter årsskiftet. Fugletårnet er et offentlig «bygg» der alle natur- og fugleinteresserte er velkomne året rundt.

Andreas Cleve

Foto: Andreas Cleve