Hallo Varden: N/A Foto: Bamble kommune

«Kan vi si at vi har solgt naturgitte fordeler for kortsiktig profitt?»

Batterifabrikk og strøm, vaksinering og førjulskonsert er blant temaene i dagens Hallo Varden.

Store planer

Ser at Equinor, Hydro og Panasonic har droppet planer om batterifabrikk i Norge. Kan dette ha noe å gjøre med at vi har lagt oss på europeiske energipriser her til lands? At de ikke finner noen fordeler med å bygge her?

Kan vi si at vi har solgt naturgitte fordeler for kortsiktig profitt? Er det forresten noen som tror at vi hadde hatt elektrokjemisk – og en del annen storindustri her i landet, dersom vi ikke hadde fordelaktige priser på energi da de ble etablert?

Hvis flertallet mener at vi bør ha europeiske strømpriser, med de inntektene dette bringer til noen selskaper, er det vel greit.

Hvis ikke, blir spørsmålet hvem som har brakt oss i denne situasjonen og om det er mulig å «frikoble» fra Europa -.

Karsten

Foto: Bamble kommune

NRK og lokale sendinger

Sendingen starter med annonseringen «Her er lokale nyheter fra Vestfold og Telemark».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Si heller «Her er lokale nyheter fra Vestfold og kanskje Telemark»!

Telemarking

Flott førjulskonsert i Skien kirke

I regi av Skien Musikkråd var det søndag kveld julekonsert i Skien kirke. Riktig mange var møtt fram, men det hadde vært plass til enda flere. De som var møtt fram, fikk en god opplevelse med fin sang og musikk av lokale krefter. De som av en eller annen grunn valgte å bli hjemme, eller var opptatt med andre ting – kan angre. For det ble virkelig en fin kveld med mye god sang og musikk.

Som vanlig var det Øyvind Strand som hadde regien, og han fortjener virkelig en stor takk. Han er makeløs, den karen!

De som medvirket denne gang, var Canto Libre med Øyvind Strand som dirigent, sangkoret Samklang med Cedomir Popadic bak taktstokken, Skiens Mannssangforening under sin dirigent Cedomir Popadic, Skiens Skolemusikk med Rolf Kittilsen som dirigent og Skien Janitsjar og Telefylket Musikkorps med Jan Robin Herregaarden som dirigent. På orgelkrakken satt Dagfinn Olsen.

Jeg skal vokte meg vel for å dele ut karakter til de ulike aktører. Jevnt over var det høy kvalitet, og publikum satte tydeligvis pris på det de hørte, og aktørene fikk i tur og orden sin velfortjente applaus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Konserten varte i drøye halvannen time, og det var helt ok.

Skal undertegnede komme med en liten tilståelse helt til slutt må jeg få nevne Skiens Mannssangforenings framførelse av O helga natt med Alexander Cadden som solist, – det fikk hjertet til å banke ekstra. Likeledes må jeg nevne fellesnummeret Den Hellige Stad av S. Adams hvor alle kor og korps deltok. Kjempeflott!

Før de mange frammøtte toget ut av kirken ble – som seg hør og bør – Den Hellige Stad sunget så det hørtes.

Arne R. Grøsfjeld

Løftebrudd?

Hvordan er det mulig å snakke om løftebrudd før den nye regjeringen har lagt fram sitt endelige 2022-budsjett og Stortinget har gjort alle vedtak? Er det virkelig slik at de som stemte rødgrønt tror at valgløftene skal gjennomføres i år én (2022)?

Alle partier, også de regjeringspartiene som har styrt i siste periode, gikk til valg med program og løfter/prioriteringer for en fireårsperiode. Debatten som pågår nå viser hvor politisk farlig det er å legge fram 100-dagersplan eller 40-punktsplan. Slike planer tar velgerne så bokstavelig at kravet blir umiddelbar gjennomføring. Skjer ikke det, ropes det om løftebrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg husker godt at Jens Stoltenberg i sin tid lovet «vann i bassengene». Det varte ikke lenge før flere ordførere sto fram og fortalte om tørre svømmebasseng! Det tok sin tid å fylle opp, men var det løftebrudd?

Norge består som en velfødd og verdiskapende nasjon også framover selv med nye politiske koster. Ingen grunn til å tro at enden er nær!

Knut Åge Andersen, Skien

Rådhusplassen i Porsgrunn

I hele sommer har det vært vedlikehold av rådhuset i Porsgrunn. De har hatt stillas rundt hele veien, som sikkert var nødvendig. Men da arbeidet var ferdig i høst, ble fortsatt stillasene stående i tre uker til.

Så begynte de endelig å demontere dem, men kjørte dem ikke bort før helga, til tross for at det var julegrantenning og nissetog. Jeg tenkte at da tar de det vel på mandag, men nei da: Det ligger der ennå.

På denne tiden av året er det biler som bruker Rådhusplassen for salg, men halve plassen er opptatt av stillasene. Det er heller ikke noe pent for oss som er nærmeste naboer. Hvorfor fjerner de det ikke?

PerK

Jeg sier nei til tredje dose nå!

Sjøl er jeg laaaaangt under 65 år, har trolig ingen bakenforliggende sykdommer, og velger å være solidarisk med den tredje verden. Mens det settes en dose i Afrika, settes det seks boosterdoser her i Norge.

Rettferdig har verden aldri vært, men nå er det enkelt for de som er i samme situasjon som meg, å gjøre verden litt mer rettferdig; Si nei til tredje dose og oppfordre venner og kjente til å gjøre det samme.

La oss legge press på myndighetene slik at Norge og vårt lands vaksine allierte donerer mange flere doser til der behovet er størst! Det er den første dosen som har størst virkning mot smitte- og sykdomsutbrudd.

Dette er ikke en heltegjerning, men ren og skjer egoisme; Vi er ikke trygge før Verden er trygg!

Jostein Gjærum

Vedfyring

Når kulda kommer og strømprisene stiger, blir lufta i Grenland sterkt forurenset på grunn av dårlig fyring i gamle vedovner. Jo kaldere, jo dårligere luft.

Viktig forskning om forurensning legger hovedskylden for dårlig luft om vinteren på utslippene fra gamle ikke-rentbrennende vedovner. Mange byer har innført totalforbud, både i Norge og utlandet, men i Grenland er politikerne opptatt av helt andre ting, tydeligvis.

Et forbud bør komme her også, gjerne kombinert med tilskudd til å kjøpe ny ovn.

Allergiker

Civitan Club Porsgrunn/Skien støtter Kirkens Bymisjon i Porsgrunn

Civitan Club Porsgrunn/Skien hadde besøk av Signe Tynning fra Kirkens Bymisjon på et medlemsmøte. Hun fortalte om deres arbeid, som var få folk i aktivitet, ettervern, matutlevering, kafé, butikk og noe de kalte for På vent.

Da kunne man f.eks. kjøpe en suppe, la den stå på vent til en som trenger det henter den og får et gratis måltid.

Kirkens Bymisjon er til stede i menneskers liv der de trenger det, når de trenger det. Uavhengig av hvem de er og hvor de kommer fra.

Det er også Civitans filosofi – Å hjelpe de som ikke alltid har det så godt.

Kirkens Bymisjon fikk kr 30.000,- i gave fra Civitan Club Porsgrunn/Skien.

På bildet: Fra venstre Rolf Erik Riis Nilsen, Sogne Tynning og Svein Kaldbekkdalen

Rolf Erik Riis Nilsen