Foto: NTB

«Kanskje er det ikke ting jeg bør bry politiet med?»

Valget og politiet er blant temaene i dagens Hallo Varden.

Forandring

Valget er over. Og takk god det. Erna har ikke gjort en dårlig jobb, men folk vil ha forandring. Det får de kanskje. En spennende forandring med Sps nestleder Ola Borten Moe med sterke interesser i oljenæringen. Det passer dårlig for SV.

Partiet KRF har et stort identitetsproblem. Med «kristelig» i navnet skulle man tro de bygde sin politikk på bibelen. Når så ungdommen de hadde på topp i Telemark ikke tror på Gud har de lagt et vanskelig egg.

Sylvi Listhaug forfekter kristendommen på en ærlig og direkte måte med bla sitt kors i kjede om halsen. KRF har problemer med Fremskrittspartiet og vise versa.

Anbefaler KRF å bytte navn, for eksempel til familiepartiet. De vil særlig verne om familien som sitt kjerneområde. Det vil de tjene og vokse på. Konkurransen om kristeligheten i dagens samfunn vinner de ikke.

Oddbj E Strand

Lukkepilla

Aldri ser du så mange lukkelege og glade folk som i valvakene ved Stortingsvala. Det er som jolekvelden, 17. mai og nyttårsfeiring på ein gong. Alle er vinnarar og ingen er tapar, i seg sjølv eit mirakel som strir mot naturlovene om kraft og motkraft, men politikken hevar seg høgt over slike småting.

Sjølv om eit parti har mista halvparten av stemmene frå førre val så er då det langt betre enn om dei hadde mista 75 prosent! På ein måte så er jo resultatet 25 prosent betre enn det kunne ha vori. Ja, sett med partileiaren sine augo så må dette då kunne kallast ein framgang! Ikkje rart at tilhengjarane jublar og klappar og takkar.

Dette skjer ved dei festlege samkomene til kvart parti som stiller liste. I 2021 var det vel berre rundt 20 stk, så det må doblast. Minst. Di fleire parti som feirer valvaker, di fleire lukkelege folk. Det er heile fire år til neste gong, og det er alt for lang tid å venta. La oss få Stortingsval kvart år!

Reidar H

Foto: Lise Åserud/NTB

Valget er over

To av partiene med menigheter, KrF og MDG, havnet under sperregrensa, med tre mandater. Det er vel som fortjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De to andre «grensetilfellene», Venstre og Rødt, ble omtrent like store, og fikk åtte mandater hver, som belønning for å komme over.

Vi må håpe på at verken nyliberalister i Venstre eller nykommunister i Rødt får mye å si framover.

Bjørn Lillebuen

Media ser lyst på fremtiden?

Følgende er klippet fra lederen i Aftenposten:

«Solbergs regjeringer har hentet penger fra Oljefondet. Det har latt seg gjøre fordi oljeformuen har vært i sterk vekst. Det kommer neppe til å fortsette i årene fremover. Samtidig vil de offentlige utgiftene øke på grunn av eldrebølgen.»

For å si det på en mer folkelig måte: Det kommer nok til å gå til helvete!

Ha en god dag!

Finn E

Lavterskelkanal til politiet

Av og til skulle jeg ønske det fantes en lavterskelkanal hvor jeg kunne sagt fra til politiet, om ting som kanskje ikke er så alvorlig, men som politiet selv kunne vurdert om var verdt å ta tak i - særlig hvis de hadde en patrulje i nærheten. En direktemeldingstjeneste av noe slag (Messenger, for eksempel), hvor jeg kan skrive tre setninger i stedet for å ta opp telefonen og ringe. Det virker så mye mer alvorlig når man ringer og «forstyrrer» politiet. De har sikkert viktigere ting å gjøre, kan jeg fort tenke.

Denne uken tok jeg en parktur på Landmannstorget i Skien med dattera mi (7 år) og 2 ferske skoleboller. Vi legger raskt merke til at i ringen av benker, så sitter det et «litt slitent» par som nyter medbrakt og er ganske høylytte og aggressive (klokka er 1430). Vi setter oss langt fra dem, og jeg begynner å forklare dattera mi litt om det som utspiller seg, og prøver å si noe som skal gjøre henne trygg og fokusere på noe annet. Baksten skal nytes og været er helt nydelig. Hun finner roen i noen minutter, men så: «Pappa, jeg vil ikke være her. Pappa, jeg vil hjem. Pappa, jeg er redd.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg tenker: «Skal jeg gå bort til paret og speile dem litt på hvordan dette oppleves?» «Har noen ringt politiet, er dette noe å bry dem med?» Dattera mi er på gråten, og vi bestemmer oss for å spise bolla hjemme.

Jeg bor på Gulset, og i noen perioder av året når natten har senket seg, så starter larmen av motoriserte tohjulinger rundt ungdomsskoleområdet og gatene omkring. Lyden bærer overraskende langt, og har av og til holdt på i halvannen time etter midnatt på en vanlig hverdag. Uansett om disse fartsglade er over eller under 18 år, så burde foreldrene ta ansvar - men er det alvorlig nok til å ringe og bry politiet med det? Og etter hvor mange halvtimer skal man ringe?

Og hva med han som tidvis driver oppsøkende og pågående tigging på parkeringsplassen til Gulsetsenteret? Er det greit? Er det noe å bry politiet med?

I alle disse tilfellene ville jeg gjerne benyttet meg av en direktemeldingstjeneste, men terskelen føles for høy til å ringe. Kanskje er det ikke ting jeg bør bry politiet med? Kanskje jeg også bør bry meg mindre?

Br. Yysom

Foto: Gorm Kallestad/NTB