Idretten rammes: Her er Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland under treningen på Ullevaal Stadion med herrelandslaget i fotball tidligere i høst. Foto: NTB scanpix

Kjære regjering, hva har idretten gjort for å fortjene dette?

Det er ingen hemmelighet at idretten og spesielt fotballen har blitt et ufrivillig offer for regjeringens markeringsbehov, skriver Ørjan Haugland i dette leserinnlegget.

Denne gangen er det ikke breddeidretten som får gjennomgå, men det er toppidretten. Ikke bare avlyses privatlandslagskampen mot Israel, men fotballandslaget blir nektet å spille viktige kamper mot Romania og Østerrike. Hvorfor?

Omar Elabdellaoui har testet positivt for covid-19. Ifølge norske styresmakter skal alle i karantene, men omstendighetene rundt de profesjonelle idrettsutøverne er annerledes i forhold til hvordan omstendighetene er ellers i samfunnet. De profesjonelle idrettsutøverne våre lever nemlig i en evig karantene. Faktisk er disse utøverne kanskje noen av dem som er flinkest på å holde restriksjonene som er gitt. UEFA-protokollen sørger for at det skal være så trygt som mulig å drive med fotballen. Med tanke på hvor mange som er innblandet i toppfotballen i Europa, har det ikke vært mange smittetilfeller.

54 land følger UEFA-protokollen, men ikke Norge. Regjeringen og FHI har lagt fram regler om at alle som er i kontakt med en smittet skal i 10 dagers karantene. Men så må vi også bruke litt fornuft. Landslaget er isolert fra resten av samfunnet. De skal spille mot spillere som følger den samme protokollen. De vet hva protokollen går ut på og hva de utsetter seg selv for.

Ingen av dem som blir sendt ut skal tilbake til Norge igjen. De skal tilbake til sine respektive klubber utenlands. De som spiller innenlands, har blitt satt i karantene hjemme og skal ikke være med. Alle i landslagstroppen har to negative tester og støtteapparatet som skal tilbake til Norge i etterkant skal rett i karantene. På hvilken måte er dette smittefarlig for samfunnet? Men å dra hjem med offentlige rutefly er jo helt greit! Selvfølgelig.

Det er ingen hemmelighet at idretten og spesielt fotballen har blitt et ufrivillig offer for regjeringens markeringsbehov. Penger kommer alltid først, men de kan ikke la være å vise at de «bryr» seg om smittevern. Det er så tydelig å se at det meste handler om politikk og ikke først og fremst om smittevern. Jeg tror at regjeringen tar pandemien på alvor, tro meg, men valgene de tar og utsagnene de kommer med er av og til helt uforståelige.

Som alle andre vil jeg at pandemien skal forsvinne, men hvis dette er det regjeringen skal bruke energien sin på å nekte for så tror jeg vi er på vei i feil retning.

Fra starten av har regjeringen og FHI sitt problem vært at de er inkonsekvente. Hele tiden har de lagt fram restriksjoner og tiltak der de «anbefaler» om å gjøre ditt og gjøre datt. Mange lever i en tro om at alt kommer til å ordne seg uansett hva vi gjør. Samfunnet er i en utvikling der det snart ikke finnes konsekvenser lenger. Alt er greit! Vi skal hele tiden ha forståelse for absolutt alt som andre gjør. Vi skal ha forståelse for at folk vil på pub fordi de vil være sosiale. Vi kan ikke stenge ned vinmonopolet på grunn av den økonomiske gevinsten. Ja, vi kunne hatt det åpent hvis folk hadde fulgt reglene, men det er vi ikke flinke nok til å klare. Folk arrangerer grottefester, folk står tett i tett i køer og folk drar med kollektivtransporten og på flyturer uten å ta hensyn. Vi er blitt anbefalt å holde avstand, ikke dra utenlands, ikke være samlet flere enn et visst antall, men samfunnet er rett og slett ikke godt nok bygd opp til å klare dette ved å kun få anbefalinger. Det er hele tiden egoistisk tankegang og unnskyldninger for at man skal unne seg å tenke på seg selv.

Vi trenger strenge regler for at befolkningen skal skjønne alvorligheten. Bent Høie sa direkte på NRK at NFF burde tenke på hvilke signaler de sender ut ved å trosse regjeringens nei til å reise på disse kampene og hvilke signaler spillerne gir til de unge som har dem som forbilder. Men jeg synes faktisk regjeringen bør tenke litt på det selv også. Frem til nå har det ikke blitt satt tydelige grenser for hva som er greit, og er det da rart at det er ungdommen som er mest ramma av smitten akkurat nå? Ingen setter tydelige grenser for oss unge, og all ungdom i Norge har langt ifra nok vett til å skjønne hvilke konsekvenser det får for samfunnet vårt. At det er satt i gang en «nei til eksamen» kampanje, mens de på liv og død skal beholde russetiden sier det meste om enkelte av ungdommens prioriteringer.

Foreldrene tar heller ikke nok ansvar. Smittetallene har aldri vært verre, og nå må faktisk folk forstå at dette gjelder alle. Er det noe vi kan dra med fra fotballen så er det at vi er ett lag der laget aldri er bedre enn det svakeste leddet. Det som opprører meg mest er at det alltid er så enkelt å nekte for sunn idrett, mens det som kanskje er de verste ressursene til smitten alltid blir rettferdighetsgjort og forsvart. I tillegg sitter det ufornuftige statsledere med et stort maktmarkeringsbehov øverst på tronen.

Håndball-VM er akkurat avlyst i Norge, mens Danmark forsøker alt de kan å få det arrangert. At Danmark leter etter muligheter for å få til sunn idrett tryggest mulig, mens Norge leter etter unnskyldninger er ikonisk for hvordan landet vårt opptrer i forhold til resten av Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ørjan Haugland (19), student