Foto: Fredrik Nordahl

Kjære tilreisende: Normalt tar vi dere imot med åpne armer. Akkurat nå passer det imidlertid litt dårlig

LEDER: Mye tyder på at «handelsflyktninger» strømmer over kommunegrensene. Det er problematisk.

Antall besøkende fra Vestfold, Viken og Oslo til kjøpesenteret Down Town skutt i været. Ferske tall fra parkeringen på Down Town viser at fra den ene uka til den andre så kom det dobbelt så mange tilreisende etter nedstengingen i Oslo og Vestfold.

Spesielt forunderlig eller overraskende er det imidlertid ikke. Koronatiltakene i de nevnte områdene er strenge. For eksempel at «alle butikker og varehus skal være stengt», med unntak for blant annet matbutikker og kiosker, apoteker, optikere, Vinmonopolet, bensinstasjoner og noen andre forretninger.

Det heter også at «alle bør unngå reiser som ikke er nødvendige» og – ikke minst – at «bosatte i kommunen anbefales ikke å dra til åpne kjøpesentre eller varehus i nabokommuner».

Det kan være fullstendig tilfeldig at antall tilreisende øker over natten, men det er ikke spesielt konspiratorisk å anta at dette er tale om «handelsflyktninger». Dette er åpenbart problematisk, og på mer enn én måte.

For det første er det smittevernfaglig helt på jordet å reise fra et område med høyt smittetrykk til et med lavere utbredelse av smitte – dersom det ikke er tvingende nødvendig (for eksempel for å reise på jobb). Det er grunnleggende ABC at mobilitet fører til at viruset sprer seg. For det andre må det være noe galt med det moralske kompasset. Det skal mye til for at man kan forsvare en slik handletur når situasjonen er som den er.

Les også
Her doblet antall besøkende fra Oslo og Vestfold seg

For det tredje setter slik reising andre i en fryktelig skvis. Hva skal kjøpesentrene og butikkene gjøre? De må selvsagt overholde nasjonale og lokale føringer, råd og forskrifter, men de kan ikke nekte folk adgang bare fordi de kommer i en bil med skilter som indikerer at de holder til i en annen kommune.

Dette er åpenbart trøblete, men det er viktig å gi senterlederen på Down Town og Herkules, Bent Rosenberg, honnør for åpenheten. Han har også helt rett når han påpeker at «vi må tørre å bruke stemmen» – ikke bare på senteret og i butikkene, men generelt.

Og akkurat nå passer det å si følgende: I en normalsituasjon er alle hjertelig velkomne til Telemark. Vi skal ta dere imot med åpne armer og vi er svært glade for at dere vil handle i butikkene her og benytte dere av alle de fantastiske mulighetene som finnes her. Akkurat nå passer det imidlertid ikke så bra – og hvis du bor i en kommune som anbefaler deg å ikke reise til nabokommunen for å handle sokker og undertøy, er det fint hvis du lytter til dette, og heller drøyer med å ta turen.

Les også
Kan vurdere egne tiltak – bekymret for økt besøk fra smitteutsatte kommuner
Foto: Fredrik Nordahl