SVARER: Einar Håndlykken og Jan Frode Nornes gikk onsdag kraftig ut mot kritikken mot sportssjef Tore Andersen. Foto: Varden

Knallhard kritikk av egne fans er risikabelt og neppe den beste strategien

LEDER: Det blåser rundt Odd. Det er ikke dagligdags.

Atmosfæren rundt Odd har, i mange år og sammenliknet med mange andre eliteserieklubber, vært preget av relativt stor grad av idyll. Debattene rundt alt fra laguttak, spillerlogistikk, resultater og plasseringer har, med noen få unntak, ikke vært spesielt dramatiske. Endog for udramatiske, vil noen mene. Det mest problematiske har vært Skien kommunes forhold til klubben, der kommunens iver etter å bruke penger på fylkets fotballstolthet har vært så stor at det er blitt tatt snarveier og er blitt så trøblete at Odd til slutt ikke lenger ville at kommunen skulle sponse dem.

En vesentlig del av årsaken til den påfallende rolige debatten rundt det sportslige er selvsagt at Odd har levert gode resultater. I fotball er resultatene viktigst. Beina, målene og poengene snakker.

Sportssjefer (og trenere) i andre klubber har fått så hatten har passet på regelmessig basis. Typisk etter manglende resultater. Det er ikke ulogisk. Alle som er glade i fotball misunner Brann og Bergen for det enorme engasjementet klubbens supportere har, men det er kanskje ikke like gøy når ikke alt går etter planen. Trøkket er enormt. Og ikke bare der. «Det lukter vondt i kongeriket Rosenborg for tiden. Og ikke er det så lett å finne ut hvor lukten kommer fra heller, men noe av eimen kommer i alle fall fra sportslig leders kontor. Det stinker av hvordan Bjørnebye har utøvd jobben sin,» skrev Rosenborg-supporterne i Kjernen så sent som i juli i fjor. Klubber som Vålerenga, Lillestrøm, Start og Viking har tidvis hatt alt annet enn søndagsskoletilstander rundt seg.

Nå blåser det rundt Odd og klubbens sportssjef Tore Andersen etter keepertrener Einar Rossbachs ramsalte kritikk. Tirsdag kveld ble det hengt opp bannere utenfor stadion. Ikke dagligdags på Falkum. Hvordan møter Odd kritikken? Rossbach må gå på dagen og onsdag hadde klubbdirektør Einar Håndlykken og trener Jan Frode Nornes behov for å omtale kritikken som noe som «tenderer til mobbing og harselering», at det er «personangrep» og «trakassering». Nornes er «rett og slett forbanna». Ikke hverdagslig, det heller.

Les også
Odd-treneren hardt ut mot supportere: – Jeg er rett og slett forbanna

Er kritikken for røff? Det kan meget vel hende. Urettferdig? Noen vil mene det. Er det et snev av substans i kritikken? Enkelte mener det. Har Odd anledning til å si fra? Selvsagt. Er det som nå skjer i Odd ekstraordinært sammenliknet med hva andre klubber har opplevd? Nei.

Poenget er ikke å bagatellisere kritikken mot Odds sportssjef, men knallhard kritikk av egne fans er risikabelt og neppe den beste strategien. Den beste måten å svare på, er å levere resultater. Ved å la beina snakke. Og sørge for at klubben får inn gode nok bein, beholder de man vil beholde og får gode nok penger for beina som forsvinner til andre klubber.