SAMMEN MED ALLE ANDRE: – Vi får greie på føringene sammen med alle andre mens vi ser på TV, sier kommuneoverlegen i Bamble, Anders Mølmen, til Varden. Foto: Fredrik Nordahl

Kommuneoverlegene har taklet dette svært godt

LEDER: Man kan forstå kommuneoverlegene, men også viktig å påpeke at de har håndtert informasjonsarbeidet svært godt.

«Som i Joker Nord har koronaviruset en tendens til å dukke opp som trolletall. Virusets atferd er uforutsigbar. Dette krever rask lokal respons. Vi kommuneoverleger håndterer utbrudd døgnet rundt gjennom målrettet innsats.

Større forutsigbarhet og kjennskap til bakgrunnen for tiltak ville gjort informasjonsarbeidet overfor innbyggerne enklere.»

Slik innleder 59 kommuneoverleger, deriblant kommuneoverlegene i Vinje, Kviteseid og Seljord, et innlegg, først publisert av NRK, med konkret og poengtert kritikk mot hvordan regjeringen håndterer informasjonsarbeidet i forbindelse med koronatiltak.

Kommuneoverlegene påpeker at «kommunene varsles ikke på forhånd om hva som kommer og vi varsles i og for seg heller ikke om at det skal være en pressekonferanse». Disse pressekonferansene, påpeker legene, «som oftest holdes i ‘beste nyhetstid’, dvs. fredag kveld eller som sist, søndag kveld». Deretter «renner det inn spørsmål til kommunene fra innbyggere, organisasjoner og virksomheter» hver gang.

– Vi får greie på føringene sammen med alle andre mens vi ser på TV, sier kommuneoverlegen i Bamble, Anders Mølmen, til Varden. Hans kollega i Midt-Telemark, Kristin Sekse, er enig.

Det går an å forstå kommuneoverlegenes frustrasjon. Særlig når vi er i en situasjon og tilstand som har vart i snart ett år. Kommuneoverlegene har lagt ned en formidabel innsats som det står respekt av. Derfor er det også verdt å lytte til dem og ta deres innspill på alvor, samtidig som det er mulig å innvende at det er noe positivt ved at hele nasjonen blir orientert samtidig.

En mulig konsekvens av å slippe informasjon om tiltak til enkelte grupper først, vil sannsynligvis være at dette kommer ut. Det er slett ikke sikkert at dette vil være bedre.

Det er også verdt å påpeke at i Telemark er det vår erfaring at kommuneoverlegene, til tross for «overraskende» og kort informasjonsstrategi fra regjeringens side, har taklet dette svært godt. De har svart svært godt for seg og har, i all hovedsak, vært tilgjengelige og serviceorienterte.

Dette fortjener de honnør for, samtidig som det er vesentlig å påpeke at dette er svært viktig arbeid som det er bra at de prioriterer i en hektisk hverdag – i den grad noe kan kalles «hverdag» når en pandemi herjer. Kommuneoverlegenes tolking og formidling av tiltakene og hvordan vi, som innbyggere, må forholde oss til dem, har vært presis, viktig og god.