STORT FORBEDRINGSPOTENSIAL: Allmennlege Katharina Pracon mener menn har et stort forbedringspotensial når det gjelder ivaretagelse av egen helse. Foto: Privat

«Kona har sendt meg»

Min erfaring er at menn er altfor dårlige til å oppsøke helsevesenet ved sykdom. Det må vi gjøre noe med.

Når jeg spør mine mannlige pasienter hvorfor de er hos meg så får jeg ofte som svar: «Kona har sendt meg.»

Jeg kan ikke unngå å undre meg over: Hvorfor unngår menn å oppsøke lege? Er det tradisjonelle mannsidealer at sykdom ansees som svakhet som står i veien?

Det er nemlig stort forbedringspotensial hos menn selv når det gjelder ivaretagelse av egen helse, men dessverre også mye i helsevesenet og samfunnet.

Hvorfor er det så lite fokus på at flest menn begår selvmord og at flest menn dør i ulykker? Visste du at menn lever kortere enn kvinner? Det er dessverre fortsatt også stort tabu rundt gutter som faller ut av skole og seksuelt misbruk av gutter/menn.

Visste du forresten at menn har en overgangsalder også? Gradvis synkende testosteronnivå kan gi ulike symptomer som nedstemthet, ereksjonssvikt og søvnvansker blant annet.

Nybakte fedre kan på lik linje med mor utvikle barseldepresjon, utløst av en ny og utfordrende livssituasjon. Det er lite rom for ivaretagelse av slike menn og mange føler på stor skam over å ikke mestre den nye livsoppgaven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Manflu

Paralysert og med stort behov for omsorg, tepper, mat og regelmessig væskebehov ved en vanlig forkjølelse, også kalt manflu, skulle man jo trodd det var annerledes. Men slik er det altså ikke. Mange menn underkommuniserer/bagatelliserer sine helseplager til helsepersonell. De oppsøker helsevesenet for sent. På lik linje som de ikke spør om veien når de har kjørt feil - de vil ordne opp selv.

Dersom sykdom eller plager virkelig assosieres med svakhet, så blir det vanskelig å finne sin identitet i denne nye utgaven av seg selv. Hvilken rolle de har eller hvem de er med denne nye bagasjen.

Blir ofte skuffet

Når jeg påviser matallergier hos mine pasienter, så blir de ofte skuffet. Hva skal jeg spise nå? Jeg er jo så glad i pizza og brød! Sammen jobber vi med å fokusere på at dette åpner en ny verden for andre spennende matvaner og oppskrifter, som de ikke ville kjent til hvis ikke det var for helsesituasjonen.

Dette kan være overførbart til menn i 50-60 årene som kjenner at helsen skranter og sliter med å finne sin plass og mening. Det er et hav av nye muligheter til trening/livsstil og kosthold som er spennende, lærerikt, tilfører livet nyanser og kan være bedre enn utgangspunktet.

En mannlig pasient i 60 årene som ikke lenger kunne drive med ekstrem-sport ble overtalt til å prøve yoga. Og han elsker det!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hurra for likeverd og mangfold. Det er mulig vi trenger et mer kjønnssensitivt helsevesen og menn som spør om veien litt oftere.

Les også
Mange kaster klærne i finværet – men kan man bli syk av å fryse? Dette sier lege Katharina
Les også
Er du ekstra trøtt for tida? Lege Katharina tror hun vet hvorfor
Les også
Da legen Katharina delte korona-hypotese, haglet meldingene inn fra unge kvinner: – Vanvittig
Les også
«Dette er ikke ment som en skremselspropaganda, men en påminnelse om at andre sykdommer ikke tar pause selv om det er pandemi»