REDNINGEN: Bankkort er uten tvil det mest komfortable, men det skal vise seg at kontanter er redningen, skriver Esther Buer i dette leserinnlegget. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB

Kontanter kan bli redningen

Betalingsløsninger jeg over flere år har tatt for gitt og satt min lit til, har vist meg at to ganger på kort tid har det skjedd feil som kan få store konsekvenser for meg.

Du stikker kortet inn og de edle kostbare dråper skal igjen fylle opp tanken. Det er litt hastverk for det er 16.mai, hjernen er på vei å terpe handlelisten der bensinpumpa ikke vil starte opp. Bankkortet som gjorde at det var klart for tanking fungerer nå ikke. Det er bare til å sette alt på plass igjen mens den eneste fornuftige forklaringen er at det må ha skjedd noe akkurat denne terminalen på denne pumpen.

I andre enden svarer banken at slik er det de fleste steder akkurat nå, det er problemer med betalingstjenestene, som banken dessverre heller ikke har herredømme over. Ok, jeg tror ikke jeg har hatt kontanter i vesken på årevis. Kortet er valutaen.

Fløten, marsipanlokket og annet ser nå ut til å forsvinne ut av handlelisten hvis ikke betalingstjenestene snart virker igjen. Ingen kontanter kan selvfølgelig heller ikke taes ut av minibank eller bank i butikk uten kortet.

Jeg lover meg selv der og da at livet uten kontanter har tatt en ny vending, etter mange år med bankkort.

Det skjer igjen. På samme datoen, men da i juni, midt i helge-handelen. Denne gang har jeg kontanter, men ikke nok. Det er ikke som et kort. Men det holder til det viktigste denne gang. Vipps er helt ute å kjøre denne fredagen, glem å betale eller overføre noe med Vipps denne helgen tenkte jeg. Det man over flere år har tatt for gitt og satt sin lit til, har vist meg at to ganger på kort tid har det skjedd en feil som kan få store konsekvenser for meg.

Det er rart å betale med kontanter i butikken, uvant. Jeg kikker på køen foran meg, kun kort, alle betaler med kort i denne køen. Minibanker tar gebyr for uttak flere plasser så bank i butikk er stedet. Bankkort er uten tvil det mest komfortable, men det skal vise seg at kontanter er redningen.

En turist som skal på ferie til Norge tenker kanskje det samme som meg i en urolig verden. Turisten tar med kontanter i tillegg til bankkort fra sitt land. Nei, alle har fortsatt ikke kredittkort så det er ingen selvfølge. Mange blir henført av brosjyrer som har bilder av vakre norske fjorder og natur, det er helt riktig uten tvil, det er vakkert i Norge. Men dagen da ikke turistens bankkort heller ikke fungerer er han/hun ganske fornøyd med at de tok med dollar i kontanter. Nå gjelder det å finne en bank for å veksle valuta. Det var forgjeves, banken veksler ikke kontant valuta. Hva gjør man da?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På DNB sin valutakalkulator oppgis følgende «DNB veksler ikke lenger utenlandske sedler, valutakalkulatoren oppgir derfor kun kurs for overføring».

Kontanter er viktig som beredskap hvis det inntreffer en katastrofe hvor sårbar infrastruktur med mer slutter å fungere.

Norske banker må nå også ha kontanter i banken. Kunder skal ha mulighet til å sette inn og ta ut kontanter. Det er blant annet mange eldre som bruker kontanter i hverdagen. På grunnlag av beredskap og folks anledning til å kunne bruke kontanter er det innført ny forskrift hvor den enkelte bank skal sørge for enten i bankens regi eller gjennom avtale med andre tilbydere av kontant tjenester, tilrettelegge slik at kundene får flere alternativ. Flere banker har ikke hatt kontant tjenester på flere år.

De nye kravene trer i kraft 1.oktober i år.

Om dollarsedler kan veksles om til norske sedler i norske banker i fremtiden vites ikke.

Esther Buer