Korona og regjeringens reiseråd

Har vi fått en «Trump light» regjering i Norge? Regjeringen påstod at reiserådene de ga 15.mai var på bakgrunn av EUs prinsipper fra EU-møtet 13.mai. Men stemmer dette, eller tok statsminister Erna Solberg en liten bløff?

Det er i så fall en bløff som kan gå utover reiselivet vårt på kort og lengre sikt, gå utover Norwegian som kommer mye senere opp i drift enn europeiske konkurrenter og kunder som risikerer å miste pengene sine ved konkurs. Norwegian, Ving og Apollo har allerede kansellert sitt sommerprogram.

Jeg forstod Erna Solberg 15. mai slik at de ville fraråde utenlandsreiser før 20. august (med trussel om karantene, ikke ambassadestøtte og antagelig ikke reiseforsikring), og innreisenekt til alle utlendinger utenom jobbreiser og hyttebesøk av tyskere. Sverige skulle da også bli første land vi åpner til.

I EUs dokument fra møtet 13. mai leser jeg at medlemslandene (inkl. EØS og UK) bør åpnes snarest mellom områder og land med lik smitterisiko og krav til smittehindrende tiltak, slik at sosiale og økonomiske forhold kan normaliseres så mye som mulig - og uten diskriminering av noen.

Så hørte jeg Tysklands utenriksminister forleden sa at de allerede hadde åpnet fullt opp til Sveits og Østerrike, åpner for reisende (til fritidsboliger, familie og venner) 1. juni og åpner for turister 15. juni. Alt basert på EUs smitterisiko oversikt, og han mente at både Italia, Spania, Hellas og Kroatia ville oppfylle kravene i god tid (Kroatia og Hellas har bare brøkdeler av smitten vi har i Norge, som igjen er litt bedre enn i Tyskland) og det var viktig at mennesker/bedrifter i alle land fikk sine inntekter i gang igjen. Dette kaller jeg solidaritet, mens Norges holdning minner meg om egoisme (eller proteksjonisme). «Vi sees på fiskebrygga i Bergen», som var Ernas anbefalte reisemål.

Jeg liker ikke at vi har en regjering som etter min mening ikke er sannferdig, så jeg synes Erna umiddelbart må få regjeringen med på å reversere reiserådene. De som gjelder nå vil kunne gå utover både byer og distrikter på 2-3 års sikt.

Hvis ikke vil jeg anbefale både Kr.F. og Venstre å være med på å kaste sin egen regjering. Dette kan ses sammen med både Moria-saken og innreiseforbudet som regjeringen vil ha fullmakt til fram til 1.1.2021.

Så for meg stod det politiske valget mellom Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet. Nå er nok valget lett.