Kvakksalveren i kongefamilien

KOMMENTAR: Vi har fått en kvakksalver i kongefamilien. Det er mer enn betenkelig. Det er potensielt farlig.

Strømmen av nonsens fra han som er i ferd med å bli kongefamiliens nyeste tilskudd har vært overveldende og fascinerende. Som at barnekreft er selvpåført eller at han egentlig er et reptil. For ikke å glemme at han var farao i et tidligere liv.

Der han for øvrig møtte sin kommende kone. Hun var visstnok dronning.

Nå har Durek Verrett tatt vrøvlet til et nytt nivå. Mannen som skal gifte seg med hun som er nummer fire i arverekkefølgen startet pent, pyntelig og som vanlig i en post på Instagram. Han snakket om hvordan «kroppen din er forankret i denne dimensjonen, men hvordan du responderer på livet er hva slags ånd du lar passere gjennom den» og at «kroppen din er et fartøy som inneholder frekvenser». Han snakket om «høyfrekvent vibrasjon av intelligens», «høyere enhet av lys», Gud, Jesus og hvordan man elsker hverandre.

Men det viser seg altså at selv sjamaner kan bli smittet av virus. Verrett fikk covid. Han må tilsynelatende ha blitt nokså syk, for han sier at «alle fortalte meg at jeg må reise til sykehuset, og sykehuset fortalte meg at jeg måtte ta kjemikalier og bruke pustemaskin, men jeg sa nei».

Sjamanen hadde svaret selv: «Åndene sa til meg at jeg har det som trengs for å komme ut av dette. Og jeg så på det. Jeg er arbeidsnarkoman. Jeg er alltid der for andre. Jeg gir konstant av energien min,» sier Verrett – før han trekker vidunderkuren opp av hatten:

«Jeg vet ikke om noen av dere har sett ‘the white optimizer’. Jeg brukte denne, som kalles ‘The lightbringer’, for å få giftene ut av systemet og bringe høye nivåer av lys og intelligens inn i meg,» sier Verrett mens han holder en slags medaljong i hånda.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Denne medaljongen selger han selv. Den koster bare 222 amerikanske dollar.

Det er ikke bare det at Verrett har en høyst alternativ forklaring på hvorfor han ble smittet – altså at han «ville det selv», men han selger også løsningen for å bli frisk.

Alle må få lov til å mene det man vil. Elske hvem man vil. Gifte seg med hvem man vil. Om sjamaner eller mannen i nabohuset tror at griser kan fly, at det er mer mellom himmel og jord enn hva man kan forestille seg eller at Leeds United er verdens beste fotballag, må være helt greit.

Problemet oppstår når man ikke bare starter og driver forretning basert på tant, fjas og tøv, men også gjør seg til talsperson for «helseråd» som går totalt på tvers av sunn fornuft og den etablerte vitenskap.

Man kan simpelthen ikke drive med slikt den ene dagen og smile på bilder på slottet den neste.

VG spurte immunolog Fridtjof Lund-Johansen ved Oslo universitetssykehus om han tror medaljongen kan bidra til å kurere korona.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For de aller fleste er det neppe å anbefale, svarte han.

Eller gjorde han det?

Ikke ifølge ham selv, for et slikt svar kan oppfattes som om dette er vidundermedisin for enkelte. Nettopp fordi det er så totalt borti staur og vegger, skal Lund-Johansen ha forsøkt å svare på VGs spørsmål på en relativt sarkastisk måte. Ifølge Medier24 skal han ha svart dette:

«For de som har vært farao i sitt tidligere liv, så må det være fint med en sånn medaljong, men for andre vil jeg ikke anbefale det.»

Hvilket gir mening, for ingen har vært farao i sitt tidligere liv. Selv gir Lund-Johansen uttrykk for, til Medier24, at «desken i VG ville gjøre sitatet mer politisk korrekt, men omskrivingen de valgte var klønete slik at meningen ble endret». Om endringen sier Marcus Husby i VG at «det opprinnelige sitatet i saken ikke var tilstrekkelig presist og at vår gjengivelse kunne misforstås i den første publiseringen».

Jeg verken tror eller håper at omtalen av Verrett og hans kvakksalveri endres som følge av at han nå skal gifte seg med landets prinsesse. Det er snarere grunn til å rette et enda mer kritisk lys på hans virksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Norske medier, dere er mobbere. Dere mobber både meg kjæresten min for å selge aviser. Det er synd. Dere vil ikke at folk skal få vite sannheten, sa Verrett da det stormet som verst rundt ham i 2019.

Det var da han ga ut en bok der han skrev at kreft var selvpåført. Vi må kunne anta at han skrev den for å selge den. Han turnerte med showet «The Princess and the Shaman». Som neppe var gratis. Nå snakker han om medaljonger som tilsynelatende kurerer covid. Som han selger.

Vi snakker om en mann som «tilbyr øvelser» for å gjøre noe med at «kvinner får visse avtrykk på innsiden av vagina dersom de har for mange sexpartnere». Hvilket er en helt spinnvill ting å si.

Saklig kritikk og omtale av denne kvakksalverpraksisen blir møtt med påstander om mobbing og tomme bortforklaringer. NRK ble truet med advokat da de laget satire om ham.

«Bevisbyrden tilfaller den som skal selge. Hør her, jeg ønsker deg velkommen til Norge. Virkelig, men du gjør det vanskelig når du lurer folk på denne måten,» skriver en nordmann til Verrett på Instagram.

«Du sier dette er lureri. ‘Stammen’ gjør ikke det,» svarer Verrett.

Stammen («Tribe») er Verretts følgerskare. Hvilket er flere hundre tusen. Så da er det vel greit, da.

På ingen måte. At mange blir lurt kan aldri legitimere nonsens og de som har offentlige roller har utvilsomt et ekstra ansvar for å ikke forlede folk. Jeg forstår at det er for mye forlangt å kreve når dette er selve forretningsmodellen.

Folk er ikke kritiske til Verrett fordi han er svart eller tenker litt annerledes. Det er fordi han forsøker å lure folk.

God helg, Telemark!