annonse

Det er typisk norsk å være selvgod

tegning - skiskyter
tegning - skiskyter: Ny tegning til lørdagskommentaren 14. desember 2013

Det er pinlig og flaut. Vårt syn på oss selv som verdens beste idrettsnasjon har nådd nye høyder. Vår selvsikkerhet og fortreffelighet er så stor at andre nasjoner helst bør holde seg vekk.

Facebook-knapp kommer her

Håndball-VM startet med seier over Spania, og de norske kvinnene kom godt i gang. Mange drømte om et nytt gull, men sympatisk optimisme ble plutselig byttet ut med ekkel sjåvinisme.

Ekspertene ristet på hodene da Norge skulle møte Argentina og Paraguay – to land som visstnok ikke burde vært med i et verdensmesterskap. De søramerikanske nasjonene ble mer eller mindre latterliggjort, og de fleste regnet med utklassingsrekord. Enkelte hevdet at kvinnene fra Paraguay var så dårlige at de ikke ville klare å skåre ett eneste mål mot Norge.

Sånn gikk det ikke. I begge kampene var det ganske jevnt fram til midten av første omgang. Norges motstandere kjempet så godt de kunne, mens kommentatorene på TV2 harselerte og latterliggjorde både spillere og dommere.

Det er greit å være favoritt, men er vi så suverene at vi må bli arrogante? Motstanderne våre har kvalifisert seg til VM. De er der for å delta, for å gjøre sitt beste og lære. Brasil var i samme situasjon for noen år siden. I dag har de et av verdens beste landslag.

Det er snodig med Norge og VM. I håndball klager vi fordi det er for mange land med. I fotball syter vi fordi det er for få lag med. Vi skulle gjerne deltatt, gjort vårt beste og lært.

Vi blir indignerte når fotballeksperter fra andre land mener at vi ikke har noe der å gjøre. Vi er uenige, selv om vi har falt ned til 54. plass på verdensrankingen – bak land som Island, Iran og Mali, og bare fire plasser foran Burkina Faso.

Det er typisk norsk å være god, sa statsminister Gro Harlem Brundtland i sin nyttårstale i 1992. Hun henviste blant annet til håndballjentene og skiguttene. Det er mulig at Petter Northug jr. fikk med seg talen, selv om han ennå ikke hadde fylt seks år.

Men Northug jr. må ha misforstått mye. Det går nemlig an å være god uten å være ufyselig. Skiløperens utsagn om den kommende OL-stafetten er noe av det verste vi har hørt fra en norsk idrettsutøver.

Forrige helg lovte trønderen at han skulle ødelegge livet til russeren på sisteetappen, slik at han «ikke kan vise seg igjen på en idrettsplass». Uttalelsen er så upassende og uprofesjonell at bortforklaringer ikke hjelper. Vi vil ikke ha slike ambassadører for Norge.

Når jakten på medaljer overskygger alt, og når ordkampen i mediene blir viktigere enn kampen i langrennssporet, mister idretten mye av sin sjarm. Vi skal heie på Norge, og glede oss over norske prestasjoner, men kanskje vi skal jobbe litt med ydmykheten?

God sportshelg, Telemark!

Lars Kittilsen, ansvarlig redaktør

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.