annonse

LEDER: Enkelt, men vanskelig

TALE
Kasland: JOBBTILBUD: Olav Kasland er tilbudt ny og spennende jobb, og vil derfor trekke seg som ordfører i Bø. (Foto: Halvor Ulvenes)

LEDER: Kaslands ønske om å gå setter kommunestyret i en kinkig situasjon.

Tom Erik Thorsen

Bø-ordfører Olav Kasland (V) har tidligere varslet at han ikke vil ta gjenvalg. Denne uken startet med nyheten om at han vil kaste kortene og gå av som ordfører allerede 1. november i år. Bakgrunnen er at Kasland har fått et jobbtilbud som er «nå eller aldri».

Olav Kasland har vært en populær og dyktig ordfører i Bø siden valget i 2011, og det er således ikke egnet til å overraske at dette fører til attraktive jobbtilbud. Vi forstår og gratulerer Kasland med toppjobben.

Men: Valgforsker Bernt Aardal har, etter vårt syn, helt rett når han påpeker at det er for lett å få fritak som politiker i en kommune. Vi innser og forstår at verden kan forandre seg etter at man er blitt valgt, men prinsippet er enkelt: Hvis man ber om innbyggernes tillit – og får den – stiller dette visse krav. Det mest grunnleggende kravet er at man fullfører perioden man er valgt for.

Det er selvsagt mulig å trekke seg som ordfører, men det er antagelig mer normalt at dette skjer etter at hendelser av mer praktisk art har inntruffet, for eksempel egen helsesituasjon – og ikke at det har kommet et godt jobbtilbud. 

Kaslands ønske om å tre til siden setter kommunestyret i en kinkig situasjon: Det er neppe en god strategi å tvinge Kasland til å fortsette. Samtidig bør det ikke være automatikk i at varaordfører Borgar Kaasa (Sp) rykker opp; dette vil, i så fall, vil gjøre ham til ordføreren i fylket med soleklart lavest oppslutning; 276 Bø-innbyggere stemte Sp ved forrige valg. Ni av ti stemte ergo på andre enn Sp. Venstre hadde, til sammenligning, 28,2 prosent.

Kaslands søknad blir dermed enkel for ham, men vanskelig for kommunestyret. 

Tom Erik Thorsen
sjefredaktør

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse