annonse

Positiv ungdom

  • LEDER

93 prosent av elevene på ungdomsskolene og videregående skoler i Telemark trives. Det viser den ferske ungdataundersøkelsen «Ung i Telemark 2015». Det er et svært gledelig svar. Og det viser at det i all hovedsak er godt å være ung i Telemark. Ni av ti av de spurte sier at de har minst en fortrolig venn. Gode venner er fort noe av det aller viktigste for trivselen i ungdomsårene. Og det å være til å stole på gir status i vennegjengen. Røyking er nærmest saga blott og 64 prosent vil ta høyere utdanning.

Samtidig er ikke alt fryd og gammen heller. Undersøkelsen viser at flere bruker hasj mot slutten av årene i videregående skole, spesielt gutter. Og altfor mange, spesielt jenter, sliter med bekymringer, ensomhet og andre psykiske plager. En av fire av de spurte har vurdert å droppe ut av videregående skole.

8.500 ungdommer har svart på undersøkelsen, noe som utgjør 84 prosent av alle ungdommene i fylket vårt. Det betyr at 16 prosent ikke svarte, noe som kunne har gitt et annet resultat. Dessuten er det fort gjort å pynte på virkeligheten når man blir konfrontert med personlige spørsmål som dette. Det er status å være sunn, ha mange venner og trives med livet sitt. Det kan ha påvirket svarene.

Likevel er det grunn til å glede seg over resultatet. Ungdomsårene er gjerne tøffe, men det kan se ut til at det er lettere nå enn før. Det rapporteres om mindre kriminalitet, fyll og hærverk. En stor del av ungdommen nå til dags er vant til å bli lyttet til og behandlet med respekt fra de er veldig små. Det gjør noe med trivselen og evnen til å takle livet og utfordringene som kommer.

Marit Schulstok, politisk redaktør

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.