Gjenåpning: Statsminister Erna Solberg (H) på pressekonferanse. Foto: Vidar Ruud, Scanpix

Mellom meldingene om økt smitte kommer nyheten om at regjeringen letter på koronatiltakene

LEDER: Onsdag 30. september strømmer det inn nyheter om koronasmitte i Norge. Samt at regjeringen letter på de nasjonale tiltakene.

Onsdag morgen begynner NTB-meldingene om koronasmitten å tikke inn. Klokken 07.38 forteller nyhetsbyrået at det er registrert 49 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. 09.34 lager NTB en sak på NRKs oppdatering på at nå er 38 av de 40 passasjerene på bussen fra Jæren smittet. Klokken 10.04 forteller NTB at «Nok en medarbeider har testet positivt for covid-19 ved Stavanger universitetssjukehus. Dermed er tre ansatte smittet denne uken».

10.32 forteller NTB at «Norges Taxiforbund ber om at taxisjåfører blir prioritert i vaksinekøen». Klokken 11.08 kommer meldingen om at «verftet Havyard Leirvik i Hyllestad i Sogn stenger midlertidig som følge av fire smittetilfeller ved virksomheten den siste uka».

Klokken 12.25 kommer saken om at «smitten økte i flere fylker i forrige uke. Totalt ble det registrert 776 nye tilfeller i Norge i forrige uke, ifølge FHI». 12.43 forteller NTB at innsatsen må styrkes og at det må settes inn flere tiltak for å hindre at smitten brer seg blant innvandrere, som er «klart overrepresentert blant koronasmittede». Klokken 13.04 siterer NTB fra FHIs ukerapport, som viser at mer enn 50 er blitt smittet etter Jæren-pensjonistenes busstur.

Klokken 14.18 forteller NTB at 28 koronasmittede pasienter er innlagt på sykehus. Det er fire flere enn dagen før. Én får respiratorbehandling. Antall smittede har økt med 127 siden forrige døgn. Klokken 15.27 advarer politiet i Oslo mot å ikke følge «de nye forskriftene som kommunen har innført for å få bukt med smittespredningen». Høye bøter venter. Klokken 16.19 kommer meldingen om at «rundt 40 ansatte og et fåtall pasienter er blitt satt i karantene på Ahus etter et uventet koronafunn hos en pasient». 17.45 forteller NTB at alle medarbeidere på sykehjem i Oslo må bruke munnbind. Besøksnekt vurderes.

Innimellom alle meldingene om smitteøkning, tiltak og påbud kommer sakene om og fra regjeringens pressekonferanse, der statsminister Erna Solberg (H) varsler en ny fase i regjeringens koronastrategi. Nå skal det lempes på tiltak. 600 skal kunne delta på utendørsarrangementer. Ett sete mellom er nok. Skjenkestoppen fra midnatt oppheves. Breddeidretten kan gjenoppta sine aktiviteter.

Kommunene skal riktignok vurdere lokalt. – Dette er ikke et frislipp, men en ny fase i vår strategi for å beholde kontrollen, understreket statsministeren.

Da var det, tross alt, gått halvannet døgn siden FHI, i sin siste National Corona Report, hadde slått fast at «alle fylker i Norge har over 50 prosent sjanse for å få over 20 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere i løpet av de neste to ukene» – altså at de blir «røde».