Flere organisasjoner tilbyr aktiviteter i hele Telemark. Fra 5.-13 september arrangeres Friluftslivets Uke i Telemark med bl.a. sopptur, gåturer, opplæringsjakt eller et inspirasjonsseminar om naturglede.
Flere organisasjoner tilbyr aktiviteter i hele Telemark. Fra 5.-13 september arrangeres Friluftslivets Uke i Telemark med bl.a. sopptur, gåturer, opplæringsjakt eller et inspirasjonsseminar om naturglede. Foto: NTB SCANPIX

Nå er det din tur!

I Friluftslivets år oppfordres alle til å prøve noe nytt i naturen. Kanskje livets første fisketur, overnatting i telt eller egenplukka kantareller?

Hei telemarking! Visste du at naturopplevelsene ikke er langt unna deg der du sitter og nyter dagens papir- eller nettavis i sofaen i stua eller ved kjøkkenbordet? Uansett om du bor på en fjellgård i Vinje eller en leilighet i Skien sentrum har jeg en utfordring til deg: Gi deg selv en ny frilufts- eller naturopplevelse i år. Om du allerede er en erfaren turmann- eller kvinne og synes du har prøvd det meste kan du kanskje gi bort en naturopplevelse i gave til noen du kjenner?

En naturopplevelse kan være å så dagligdags som å sitte i en campingstol i hagen og observere en summende humle, til et sjeldent øyeblikk der du ser en fiskeørn sveve over huset med en diger gjedde i klørne. Det kan være en avslappende blåbærtur, en tur fra hytte-til-hytte eller en solovandring i fjellet med telt og fiskestang.

Mulighetene er utallige. Telemark har natur for enhver smak. Majestetiske Hardangervidda for fjellvandrere, skjærgården for øyhoppere og båtturister, bymarka for toppturentusiaster og soppsankere, frodig gammelskog som yrer av dyre- og planteliv, Telemarkskanalen som snor seg elegant fra Skien til Dalen, fristende fiskevann der ørreten vaker og stilleflytende elver som er perfekte for en rolig ettermiddagstur med kano.

Alle kan drive med friluftsliv, og heldigvis trenger man ikke være en kopi av Lars Monsen eller Cecilie Skog for å få til en skikkelig tur eller opplevelse ute i naturen som kan gi deg et minne for livet.

Selv har jeg vært mye på tur, men det er ikke alltid naturen har fristet like mye. Det har vært perioder der jeg ikke har prioritert friluftslivet av ulike grunner. Jobb, studier og andre interesser har tidvis gjort meg naturblind. Enkelte år har jeg vært så opptatt av andre ting at jeg ikke har lagt merke til alt det fantastiske som skjer i naturen året rundt. Jeg har ikke lagt merke til de ildrøde solnedgangene, stjernehimmelen og gresshoppesangen i juli. Jeg har oversett de v-formede flokkene av grågås som har flakset rett over hodet mitt tidlig på våren. Jeg har heller ikke lagt merke til den første blomstringen av hestehov, blåveis og hvitveis i mars eller sett fisken vake.

Mariken Kjøhl

fylkes-

koordinator, Forum for Natur og Friluftsliv 

i Telemark
Mariken Kjøhl fylkes- koordinator, Forum for Natur og Friluftsliv i Telemark

Slik er det for oss alle iblant. Vi har ikke tid eller oppmerksomhet til å få med oss alt det vakre som skjer rundt oss. Vi er fanget i en tidsklemme, barna må hentes i barnehagen, vi må på en fest, vaske huset, øve til eksamen, rekke en deadline på jobb, besøke venner og familie og alt annet livet forventer av oss. Vi glemmer så ofte å stoppe opp og se og være til.

Friluftslivets År 2015 har slagordet «Nå er det din tur». Vi vil ha deg med ut på tur og vi vil at du skal ta deg tid til deg selv, samt utfordre deg til å prøve noe nytt. Om du ikke kjenner noen turinteresserte i nærheten finnes det flere natur- og friluftsorganisasjoner som tilbyr turer og aktiviteter for amatører og erfarne friluftsfolk i hele Telemark. Fra 5. september til 13. september arrangeres Friluftslivets Uke i Telemark der du blant annet kan delta på sopptur, gåturer, opplæringsjakt eller et inspirasjonsseminar om naturglede.

Kjenner du på dørstokkmila og ønsker ikke å dra på langtur med telt? Hva med å starte med en telttur i hagen? Om natta blir lang og kald er det ikke lang vei tilbake til soverommet. Kanskje det kan være en start til et mer aktivt friluftsliv med tiden?

5. september utfordrer natur- og friluftsorganisasjonene alle i Norge til å prøve en natt i naturen. Målet er å sette norgesrekord, og det får vi til om 50.000 sover utendørs denne natta. I Telemark blir det blant annet felles overnatting på Svanstul denne natta, og jeg håper mange stiller opp. Vi oppfordrer også andre til å tilrettelegge for felles uteovernattinger andre steder i fylket. Inviter gjerne venner, familie, bekjente og politikere. Naturen er rett utenfor. Tar du utfordringen?

Mariken Kjøhl, koordinator, Forum for Natur og Friluftsliv i Telemark