Foto: Ole Johnny Hansen

Nå er det vanlige folks tur til å betale

KOMMENTAR: Det blir en kostbar høst og vinter for vanlige folk.

Valgseieren var overveldende. Det var et klart og tydelig signal. Nå er det «vanlige folks tur». Det kan passe bra, for vanlige folk gruer seg til en høst og vinter og vinter der alt tyder på at vi kommer til å måte betale det hvite ut av øyet for strømmen.

Ingen andre saker kommer til å oppta vanlige folk mer enn at det blir dyrt å ikke fryse i vinter.

Men kan, eller vil, regjeringen gjøre noe for vanlige folk i denne saken?

– Jeg er ekstremt opptatt av å få ned strømprisene, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til E24 to dager før valget.

Audun Lysbakken og SV har snakket mye om at det må utbetales bostøtte til de som sliter med å betale strømregningene, men har faktisk gått til valg på noe som er enda mer progressivt: SV vil «endre energiloven slik at krafta blir styrt politisk og ikke blir overlatt til markedskreftene».

– Det skal ikke bygges én ny utenlandskabel, sa Vedum til Nettavisen 8. september.

Vedum, Lysbakken og Jonas Gahr Støre (Ap) er antakelig ikke ferdige med å snakke sammen før den neste utenlandskabelen åpner den 1. oktober. Og strømprisene er på et nivå vi knapt har sett før.

– Vi skal sette ned elavgiften umiddelbart, sa Vedum før valget.

Elavgiften er på 16,69 øre. Vedum vil kutte den til 2013-nivå. Altså til 11 øre. Alle monner drar, men at elavgiften synker med 5–6 øre spiller får ikke veldig mange til å juble når strømprisen – uten avgifter eller andre påslag – ligger på 120 øre eller så.

Vanlige folk kommer ikke til å merke stort av dette. I den store sammenhengen er effekten bortimot null. Og her ligger også mye av det politiske problemet med strømmen; det er grenser for hvor mye den kan påvirkes politisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er også grenser for hvor mye politikerne ønsker å påvirke strømprisen.

Ap har ikke gått til valg på lavere strømpriser. I deres program er strøm først og fremst nevnt i forbindelse med elektrifisering av sokkelen, landstrøm til cruisebåter og strøm til industrien. Den eneste kabelen Ap nevner i sitt partiprogram, er en fiberkabel gjennom Nordøstpassasjen.

Men, og det skal sies, det var Ap som stoppet NorthConnect-kabalen til Skottland.

NorthConnect er imidlertid noe annet enn kabalen som åpner 1. oktober, North Sea Link. Førstnevnte er et initiativ fra Agder Energi, Lyse, E-CO Energi og Vattenfall, mens North Sea Link eies av Statnett. Ap har vært tydelige på at utenlandskablene skal eies av Statnett, samt at man skal høste erfaringer fra kablene som har vært under bygging før man sier ja til flere.

Det er ikke et helt urimelig krav, og det er behov for å påpeke at det har gått både populisme og overforenkling i debatten om strømpriser og utenlandskabler. NVEs analyser har vist at strømprisen vinterstid, selv med normale nedbørsmengder, hadde vært to til tre ganger høyere dersom vi ikke hadde hatt utenlandskablene. Den enkle forklaringen er at man hadde måttet gjøre store investeringer for å sikre forsyningssikkerheten, samtidig som vi kan utnytte lave priser og høy produksjon på kontinentet.

Men – og dette er viktig: NVE har også vært tydelige på at disse effektene ikke gjelder nye kabler, og at bygging av flere kabler vil føre til dyrere strøm.

Når det blåser mye i Danmark, kommer det oss til gode. Også vanlige folk. Danskene har endog hatt negativ strømpris. Men det er også en like naturlig konsekvens at dette ikke bare kan gjelde én vei; dersom vi får lavere pris i Norge som følge av lave priser i Europa, kan vi ikke bli veldig overrasket dersom prisene i Norge blir høye når det er kostbart på kontinentet.

Engelskmennene har sett noen nokså absurde utslag i strømprisen den senere tiden, med opp mot 30 kroner per kilowattime på det drøyeste. I snitt har strømmen kostet fire ganger så mye som i Norge. Det er relativt innlysende at de vil ha tilgang på billig, norsk strøm. Noe de får fra 1. oktober. Og som gjør at prisen stiger her.

Billigere for vanlige folk i England. Dyrere for vanlige folk i Norge.

Det er imidlertid grenser for hvor mye prisen kan stige, for hvis det er slik at de norske prisene drar seg mot det tyske prisnivået, vil det begynne å flyte strøm fra Tyskland til Norge via Nordlink, som åpnet for ordinær drift i mars i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi må 20 år tilbake i tid for å finne mindre vann i magasinene i Norge. Det regner lite og forbruket er høyt. Det hadde blitt dyr strøm uansett hvordan man vrir og vender på det, og de høye strømprisene gjør at de offentlig eide kraftprodusentene soper inn penger om dagen. Og Ap har utvilsomt en forkjærlighet for det offentliges rolle i dette universet. Systemet er ofte viktigere enn individet, og her snakker vi om et system som gjør at enkelte offentlig eide selskaper kommer til å bade i penger, med ditto utbytte og overføringer til kommunene. Skien, Porsgrunn og Bamble kommuner eier, som kjent, 33,4 prosent av Skagerak Energi.

Det kan komme vanlige folk til gode, men konsekvensen for den enkeltes lommebok er uvanlig. Det er ikke veldig mange vanlige folk som jubler over et potensielt ekstrautbytte til kommunene i Grenland når egen pengepung må snus på hodet og vel så det for å betale strømregningene.

Det ville overraske meg veldig om Ap kommer med konkrete forslag som gjør at vi får merkbare reduksjoner i strømregningene. I den grad det er aktuelt å gjøre tiltak, er det antakelig SV-varianten med bostøtte eller andre, målrettede tiltak som er nærliggende å se for seg. Det var også dette et flertall på Stortinget sørget for i februar i år, da det ble bevilget 260 millioner kroner, slik at 90.000 mottakere av bostøtte fikk snaut 3000 kroner ekstra.

Bostøttemottakere er åpenbart folk som alle andre, men heldigvis har ikke de fleste behov for slik støtte fra fellesskapet.

Det vanlige folk har problemer med å forstå, er at nesten alt som har med produksjon og distribusjon av strøm å gjøre i Norge, er i regi av det offentlige. Det er offentlig eide selskaper som lager strømmen. Det er offentlige eide selskaper som gjør at den kommer fram til forbrukerne, enten det er hjemme i husene til folk eller til industrien.

Vanlige folk forstår nok godt at det kan være variasjoner i strømprisen. Men at den skal øke så kolossalt, er verre å svelge.

Sånn sett vil den nye regjeringen få sin første, skikkelige prøvestein. Og det kan komme til å gnistre nokså solid også. På mer enn én måte, for det er først og fremst vanlige folk som må betale.

God helg, Telemark!