ALDRI FORBUDT: – Det har aldri vært forbudt å bruke ordet «jul» i Seljord, sa rådmann Finn Arild Bystrøm til Varden i kjølvannet av saken om «juleforbudet». Foto: Knut Heggenes

Nå må de voksne være voksne

VARDEN MENER: Det må være mulig å diskutere både kultur, tradisjoner og være enig eller uenig uten at det går fullstendig over styr.

Debatten om jul, julemat og tradisjoner har antatt parodiske og henimot farlige proporsjoner etter at TA intervjuet en lærer i Seljord som redegjorde for at de har droppet julekuler og røde duker og «bevisst kalt det for tradisjonsmat og ikke julemat for ikke å støte noen».

Vi er fundamentalt uenige i en slik tilnærming. Vi tror ikke at noen blir støtt av at vi har og feirer jul i Norge. Vi tror heller ikke Seljord kommune har avskaffet juletradisjonen.

Det største problemet i denne saken, er ordskiftet om den.

Denne og andre saker har vist at dette er en vanskelig øvelse. Det hagler med påstander, knallharde karakteristikker og trekkes feilaktige konklusjoner. Fra det vi må anta er voksne folk. Som ordlegger seg på en måte barna og barnebarna deres ikke bør se dersom de ønsker å være gode forbilder.

Høyre forsøkte, på en flau måte, å gjøre saken til et politisk poeng. KrF-leder og statsråd Kjell Ingolf Ropstad hengte seg på. Frps Per-Willy Amundsen «tenker slike lærere er uskikket til å jobbe i skolen» mens partifelle Jon Helgheim tar til orde for «en snarlig avskjed av rektor» dersom hun ikke «rydder opp». Ingen av rikspolitikerne eller partiene nevnt over skal, ifølge Filter Nyheter, ha kontaktet kommunen for å sjekke fakta i saken.

Det må være mulig å diskutere både kultur, tradisjoner og være enig eller uenig uten at det går fullstendig over styr og utarter til populistisk stråmannsargumentasjon. At stortingsrepresentanter vil avskjedige(!) kommunalt ansatte er spinnvilt nok, men mangelen på kunnskap om Arbeidsmiljøloven og rolleforståelse er egentlig det minst urovekkende i denne saken.

Det må være mulig å ønske seg til jul at voksne oppfører seg som voksne. Uten å tro på julenissen.