AVBESTILLINGER: Lars Ludvig Jacobsen og Julie Soli på Jacob & Gabriel og Strøm er blant dem som får massevis av avbestillinger. De er imidlertid ikke alene. Nå må vi hjelpe hverandre, mener Varden. Foto: Lise Valbø Rønningen

Nå må vi hjelpe hverandre

LEDER: Selv om vi skal holde oss hjemme bør vi legge igjen litt ekstra i den lokale, butikken eller kafeen.

Etter flere måneder med det som har hatt et snev av normalitet, skyller pandemi-hverdagen inn over oss på nytt. Skien, Porsgrunn, Bamble og Siljan er nå blitt «sone 1», med til dels inngripende tiltak som stans i breddeidrett for voksne og at stevner, cuper, turneringer og kamper på tvers av kommunegrensene frarådes. Reiser med kollektivtrafikk anbefales ikke, og hvis du må, anbefales munnbind – i tillegg til andre steder der det er vanskelig å opprettholde avstand. Kjøpesenter nevnes spesifikt. Det anbefales at «dei som kan, jobbar heimanfrå».

I Oslo er det lagt ned forbud mot alle arrangementer innendørs, skjenkestopp og stenging av kinoer, teatre, lekeland, treningssentere og idretts- og svømmehaller. Bergen har innført lignende tiltak. De nasjonale myndighetene ber folk «holde seg hjemme i størst mulig grad i de kommende ukene og begrense sosial kontakt med andre mennesker», man skal unngå reiser innenlands (og selvsagt utenlands) og det er nasjonal skjenkestopp ved midnatt.

Det er mulig å mene at tiltakene ikke er harde nok eller at de kommer for sent. Det er også mulig å mene at konsekvensene blir for store og at krisepakker burde ha kommet samtidig.

– Vi har fått 120 avbestillinger siden statsministeren gikk ut med de nye tiltakene, sier Julie Soli på restauranten Jacob & Gabriel. Restauranten Michel Seylmagers Hus i Porsgrunn har fredag ettermiddag fått 130 avbestillinger siden de nye tiltakene ble kjent. – Det er dramatisk når julebordsesongen ikke blir som den pleier å være, og det merker vi godt økonomisk, sier Lars Johan Straand på Straand hotell i Vrådal – der avbestillingene også har deiset inn.

Arbeidsplasser og livsgrunnlag rammes. Folk permitteres. Konsekvensene er svært konkrete. Vi må ikke glemme at det også er selve hensikten med tiltakene, men det betyr ikke at vi ikke kan hjelpe hverandre. For det må og bør vi.

Oppfordringen må være helt soleklar: Handle lokalt, hvis du kan. Støtt den lokale restauranten eller hotellet ved å kjøpe take-away. Det går fint an å velge en lokal klesbutikk framfor en internasjonal netthandelsgigant. Det er uproblematisk og i alles interesse om man går innom den lokale bakeren eller kafeen og tar med seg mat og drikke. Kanskje litt oftere enn man har gjort før.

Vi må hjelpe hverandre nå.

AVBESTILLINGER: Lars Ludvig Jacobsen og Julie Soli på Jacob & Gabriel og Strøm er blant dem som får massevis av avbestillinger. De er imidlertid ikke alene. Nå må vi hjelpe hverandre, mener Varden. Foto: Lise Valbø Rønningen