Nå trenger folket en Robin

Robin Kåss? Nei. Det blir for lett. Robin Hood? Ja, det er han jeg tenker på. Ikke for å ta fra de rike, for så å gi til de fattige. Selv om det nok kunne være et tema. Det får bli en annen gang, Nei, for å ta fra de folkevalgte.

De av dem som fullstendig har misforstått sin rolle. De som forvalter sin egen kake. De som ikke kan skille mellom egnes og andres penger. De som tror at pengene ligger i en boks i rådhuset, og som det er fritt fram å forsyne seg fra.

Nå har det gått over alle støvleskaft. Vi har sett det før. Utallige ganger. Folkevalgte som utnytter sin rolle med å berike seg selv. Enten med gaver, lønn eller listige særavtaler. Folket. Hvem bryr seg om dem? De klarer seg nok. Dessuten så er det norske folk lojale og protesterer mot svært lite. Så dette går bra. Her kan jeg ta for meg!

Og skulle det mot formodning bli litt oppstyr, så kan jeg bare beklage og legge meg flat. Da blir jeg en helt i tillegg. Jo flatere, desto «heltere». Når jeg så har fått karret til meg mer av folkets penger, så kan jeg, for å redde budsjettene, tale varmt for at vi alle må bidra i dugnaden. Det gjør seg godt på TV, også.

Vi har sett slike folk helt siden tidenes morgen. Har du makt og tror du eier en pengesekk så slutter sosialdemokratiets solidaritetstanke. Da gjelder meg selv! Først. Og så sist!

Jeg må spørre. Når dukker det opp en Robin Hood blant våre folkevalgte? En som faktisk forstår verdien av hvordan et levedyktig demokrati skal fungere. For alle, vel og merke. Hvordan et likeverdig felleskap er drivkraften bak et fremgangsrikt samfunn. Hvordan et inkluderende samfunn fremmer likhet og brorskap, der hvor ledere tar avstand fra griskhet og egoisme.

Ja, se det. Om en stund er det hele glemt og nye folkevalgte vil dukke opp. Det er bare å håpe at en eller annen fremtidig Robin vil forstå sin rolle. Sin rolle som folkets «tjener» og velgjører. Skjønt det sitter nok langt inne.

Finn Kikut