Foto: NTB scanpix

«Når folk klager på strømregning er det forbruket som er den avgjørende faktor»

Strømpriser, Arne Qvenil og kinobesøk er blant temaene i dagens Hallo Varden.

Strømpriser - igjen

Gjennomsnittspris på strøm på spotavtale var i januar ca 65 øre/kwh. I tillegg kommer nettleie og gebyrer mm. Så når folk klager på strømregning er det forbruket som er den avgjørende faktor i regninger som skal betales i februar.

Og så langt viser gjennomsnittlig døgnets på spotavtale i februar omtrent samme beløp - selv om enkelte timer har vært nærmere to kroner timer for strøm og nett og alle gebyrer.

Nå er det bare å følge med på bruken av varmeovner som er de store strømbrukerne vinterstid i Norge.

Kunde i sone 2

Arne Qvenild var leder for Milorg D17!

Takk til journalist Torbjørn Tungesvik for ein interessant artikkel i Varden 15. februar 2021!. At Milorg-leiar Arne Qvenild har fått eit fjell oppkalla etter seg ved Dronning Maud Land i Antarktis - er ein vel fortent heider.

Qvenild var ein markant motstandsmann under krigen og eg kan føye til at han også var Distriktssjef for Heimevernet då det blei skipa i 1946/47.

Han holdt ein kjenslevar tale på Notodden Torg etter krigen om kor viktig det var å taka vare på Freden og byggje opp eit Heimevern etter britisk mønster, der ein kunne nytte erfaringane frå motstandskampen mot nazistane under okkupasjonen.

Tungesvik skriv at Qvenild i 1943 blei sjef for Milorg i Nedre Telemark. Det er rett, men dette Milorg-distriktet heiter ikkje District 16, men 17!

Milorg District 16 var Øvre Telemark og Numedal med major Leif Tronstad som sjef den siste krigsvinteren, inntil han blei drepen under tragiske omstende 11. mars 1945 på Syrbekk i Rauland. Jens-Anton Poulsson tok deretter over som sjef Milorg D 16.

Svein Vetle Trae, kaptein

Artikkelen fortsetter under annonsen.

MOTSTANDSMANN: Arne Qvenild var leder av Milorg i Nedre Telemark de siste årene av krigen. Foto: Privat

Palindromisk dato

Vi hadde vel også en palindromisk dato 20. februar 2002. Hvis en tar med klokkeslettet 20.02, blir det ekstra fint. 20.02 2002 20.02

Så vi trenger ikke gå helt tilbake til 11.11.1111.

Arve Glittum

Nesten mislykket kinotur

Som vi alle vet, har det vært få store, nye filmer på kino de siste månedene. Derfor hadde jeg satt kryss i kalenderen og ville få med meg Wonder Woman 84 som hadde premiere fredag kveld, på Odeon i Skien. Jeg kjøpte av diverse grunner billett til den seneste forestillingen 21.15. Jeg kom tidlig som jeg pleier og så gjennom reklamene og rett før filmen begynte kom det en oppfordring til å ta hensyn og ikke flytte seg fra sete til sete. Det var ca 10-15 personer i salen da og vi oppførte oss som kinopublikum flest, helt greit.

Like etter at filmen begynte, kom det inn en guttegjeng på 5-6-7 personer. De snakket relativt høyt (ikke overdøvende og ikke så jeg hørte hva de sa, for de var litt unna, men nok til at de forstyrret) og satt seg på raden foran alle andre. Normalt er det litt bråk når noen kommer inn og så dabber det av når de får satt seg, det skjedde ikke her! De fortsatte å mase gjennom mesteparten av filmen, de eneste gangene det var stille, var når de gikk ut av salen.

De hadde (selvfølgelig) ikke fått med seg det med at de ikke hadde lov til å flytte på seg under forestillingen, så de satt flere steder langs raden(e) gjennom hele filmen. Da filmen var ferdig og jeg gikk ut, så jeg at hele de radene de hadde flyttet seg langs var full av popcorn. Sånne ungdommer burde nesten ikke fått lov til å gå på kino. Betale 135 kroner per hode og ikke følge med på filmen og oppføre seg som om kinoen var ens egen stue (inkludert mor som rydder opp), håpløst!

Jeg oppfordrer kinopersonalet til å følge litt mer med. Disse bråkte fra begynnelse til slutt og var utenfor kinosalen, kanskje uten grunn. De burde i det minste få tilsnakk. Det er sånne personer som gjør at det (i et normalt år) blir mindre og mindre attraktivt å gå på kino. Det ødela litt av min opplevelse ihvertfall. Men som han sier «I'll be back» (hope they won't be).

Sofie Sunde (kino- og filmentusiast)

Utbygging og konsesjonsplikt

Det er veldig gledelig å lese at NVE forhåpentlig vil kreve konsesjonsplikt mot utbygger Conceptor som, tross mye motstand, ønsker å gjennomføre utbyggingen av leilighetene nedenfor Klosterfossen. Jeg innrømmer at jeg måtte slå opp hva konsesjonsplikt innebærer- og blei gledelig overrasket over hva jeg leste:

«Konsesjonsplikt innebærer at vassdragsmyndigheten skal vurdere om en tiltakshaver (utbygger) skal få tillatelse til å iverksette tiltaket eller ikke.Tillatelse kan bare gis hvis fordelene ved tiltaket oversiger skader og ulemper for allmenne og private interesser som blir berørt i vassdraget eller nedbørfeltet.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her må utbygger Conceptor få et stort problem. Det finnes utallige potensielle skader og mange ulemper ved denne utbyggingen i elva. Og den eneste fordelen kommer fra utbyggers ståsted, nemlig det å tjene gode penger. Men dette er faktisk også uvisst. Det vil nok være mange som kvier seg for å bosette seg midt i utløpet av en foss, med sterke strømmer, isende trekk, kronglete utfartsvei og hvor sola forsvinner tidlig på vinteren osv. osv.

Dessverre ser det ut som det blir flere og flere byggesaker i Skien hvor politikerne og innbyggerne står steilt mot hverandre.

Og det slår meg. Burde ikke Skien kommune ha sin egen «konsesjonsplikt» når de ser at ulempene og skadene ved utbyggingene kan bli fatale? Er det ikke helt på sin plass at de ser på fordelene kontra ulempene? Det kan de nemlig ikke gjøre per idag, for da hadde de stoppet utbyggingen ved Klosterfossen for lengst.

NVE sier tydelig fra at det er flere farer ved denne utbyggingen, mens kommunen fortsatt lar utbygger prøve videre.

At det kun er Rødt-politiker Ørnulf Hjort-Sørensen som går imot et så usikkert prosjekt er vanskelig å forstå.

Gro Ballestad