TRUMP: N/A Foto: Evan Vucci

Når man trodde at det ikke kunne bli villere, klarer Trump å ta det et knepp videre

LEDER: Donald Trumps siste utfall er sjokkerende.

Når man ikke kunne se for seg at det kunne bli villere, klarer Donald Trump å ta det et knepp videre. Dette har preget de siste fire årene, og det er dermed ikke veldig overraskende at det kommer nye utfall. Likevel er det så sjokkerende og grensesprengende at det er umulig å ikke bli berørt av det.

Mens det fortsatt var flere millioner stemmer igjen å telle, gikk Trump ut onsdag morgen norsk tid og forlangte at tellingen måtte stoppe. Vel å merke i stater der han hadde en ledelse. Han erklærte at valget var «svindel», at demokratene vil «stjele valget», for «ærlig talt så vant vi valget». På valgnatten gjør presidenten det klart at han vil bruke rettsapparatet for å stanse helt ordinær telling av stemmer. Simpelthen fordi tellingen ikke er til hans gunst. Siden har han gjort det helt klart at han vil rettslig forfølge alle stater der han ikke får flertall.

Det er ikke tvil om at det amerikanske valgsystemet har store utfordringer ved seg. Et konkret eksempel er såkalt gerrymandering, altså at valgdistrikter utformes for å fremme et bestemt parti. Et annet er at det er fullt mulig å bli valgt som president uten å få et flertall av stemmene, noe Trump dro fordel av ved forrige valg, da Hillary Clinton fikk 2,8 millioner flere stemmer enn Trump. Et tredje eksempel er at man slett ikke trenger identifikasjon for å stemme i flere stater (noe Demokratene typisk har vært mot). Å ta med siste strømregning med ditt navn på er nok i California. Systemet er langt fra perfekt.

Trumps metode er imidlertid å gå til frontalangrep på alt som ikke går hans vei, ved å erklære det som fusk og svindel. Verden har brukt noen år på å forsøke å forstå hva slags verden Donald Trump lever i, men det blir stadig klarere at han lever i sin egen. I verden for øvrig avgjøres valg ved å telle stemmene folket har avlagt, ikke i rettsapparatet eller ved å aktivt diskreditere hele valgsystemet. Det er verdt å bemerke at vi ikke skal lenger tilbake til år 2000, da Høyesterett til slutt avgjorde valget ved å sette en stopper for omtellingen i Florida, men Trumps tilnærming mangler sidestykke i antidemokratisk retning.

Dersom en sittende statsleder et annet sted i verden, som er på valg, hadde sagt det samme som Trump, ville det blitt sirkus og ballade – og i beste fall blitt skarpe reprimander fra det amerikanske utenriksdepartementet. I Donald Trumps verden faller det imidlertid helt naturlig. Hvor unaturlig det enn høres ut.