Oppsplitting?: Nei, det er ikke feil at Grenland har mye til felles med Vestfold, men det må være grenser for hvor tøvete forslagene kan bli, skriver Tom Erik Thorsen i denne kommentaren. Foto: Arkivfoto

Nei, Porsgrunn og Skien bør ikke ut av Telemark

LEDER: Forslaget om at Porsgrunn – og kanskje Skien – bør bli en del av Vestfold, viser med all tydelighet at debatten om Vestfold og Telemark kan bli like elendig som både tvangssammenslåingen og delingen.

Petter Ellefsen i Porsgrunn Høyre lanserte på Dagsrevyen at Porsgrunn bør vurdere å bli en del av Vestfold. Emilie Schäffer i Skien Høyre stemmer i.

Nei, det er ikke feil at Grenland har mye til felles med Vestfold, men det må være grenser for hvor tøvete forslagene kan bli. La oss leke litt med tanken om at Skien, Porsgrunn og Bamble ble en del av Vestfold. De resterende kommunene i «gamle Telemark» vil dermed bli landets minste fylke, målt i folketall.

Mens vi først er i gang kan Kragerø gå til Agder og Notodden til Buskerud, og slik kan vi fortsette til det ikke er mer Telemark igjen. Hvis målet er å lage så små enheter som mulig, vil vi være godt på vei.

Det tegnes et bilde av at vi er så forskjellige, både i Telemark og Vestfold. Det er heldigvis ingen som er helt like, men det er grenser for hvor store differansene faktisk er, samtidig som det vel er mulig å konstruere både ulikhet og fellesskap.

Selv om det nesten aldri er slik at alt var bedre før, sies det gjerne at man må kjenne historien for å vite hvor man skal. Grenland, slik vi kjenner regionen i dag, hadde aldri vært som den er om det ikke hadde vært for resten av Telemark. Vannveiene binder fylket sammen og har gjort det i flere hundre år. Det er vannet som muliggjorde den eldgamle eksporten av brynestein fra Eidsborg og at vi kunne frakte tømmer fra store deler av fylket ned til sagene i Skien og videre ut i den store verden.

Skiens velstand og vekst har, i stor grad, vært basert på de omkringliggende områdene. Skien hadde ikke vært rare byen i dag uten resten av Telemark, på samme måte som det antakelig ikke hadde vært mye av Porsgrunn dersom ikke Skien hadde betydelig vekst for et par århundrer siden; satt på spissen ble Porsgrunn til fordi havnebassenget i Skien ble så fylt opp av sagflis at store skip ikke kom opp, samtidig som en del av borgerskapet gjorde skatteflyktninger av seg og bosatte seg lenger ned i elva.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Petter synes Porsgrunn burde slå seg sammen med Vestfold: – Må se muligheter

Man kan gjerne si at historiefortellingen er vel forenklet, og det er en forskjell på Skien, Porsgrunn og «oppafor Geiteryggen», men Grenland har ikke bare vært inngangsporten til resten av fylket, men også et naturlig samlingspunkt for handel, samtidig som vi har sett mulighetene i samarbeid. Hydros historie er et usedvanlig godt eksempel på det, med ekspansjon og samarbeid fra Porsgrunn til Rjukan.

Det er helt riktig at det ikke er blitt mer enn et snaut kvarter med tog fra Porsgrunn til Larvik, men det vil det være uansett hva fylket kommer til å hete.

Det ene blir til som følge av det andre, og det er ingen som helst tvil om at Telemark, til tross for sine feil, mangler og lyter, har nytt godt av hverandres suksess og framgang. At vi plutselig skal kaste vrak på dette og diskutere organisering etter innfallsmetoden, framstår som både uansvarlig og lite konstruktivt.

NRK-kommentator Lars Nehru Sand skrev nylig, om de ulike fylkesdelingene og regionreformen ingen ville ha, at «selv et makkverk kan bli verre»; regionreformen og tvangssammenslåingene var slett ikke bra, men det er mulig å gjøre situasjonen dårligere. Når debatten penser over til om Porsgrunn bør bli en del av Vestfold, om fylkesgrensa skal gå på Borgestad eller om vi, i praksis, skal demontere Telemark fullstendig, understreker dette bare at Nehru Sand har helt rett.

Les også
Ap har talt. No går det mot splitting av det nye fylket

Forslagene om å melde Porsgrunn, Skien og andre kommuner i Telemark ut av fylket og inn i Vestfold bør sendes til historiens skraphaug – i alle fall inntil begrunnelsene blir bedre. I mellomtiden må vi puste med magen og ikke gjøre situasjonen verre enn den er.

SAMMEN: Skien hadde ikke vært rare byen i dag uten resten av Telemark, på samme måte som det antakelig ikke hadde vært mye av Porsgrunn dersom ikke Skien hadde betydelig vekst for et par århundrer siden, skriver Tom Erik Thorsen. Foto: Bjørnar Larsen