NHO, Ibsen og Google

Høsten begynner å vise sine tegn i Grenland. En sommer er atter over. Porsgrunn er lykkelige for å være på NHOs rankingplass nr. 37 og er rangert til den mest attraktive næringskommunen i Vestfold og Telemark fylke.

Det skal tilføyes at Porsgrunn har vært flott med sitt bugnende blomsterflor i sommer og attraktive benker under hver blomsterampel. I blomstenes skjønnhet dukker også opp bildet av betaleren av florprakten, bypakka. Grøsset om bompenger maler i bakgrunn. Fylkeshovedstaden Skien, en av Norges eldste byer, Ibsenbyen, jobber med storprosjekt som omfatter en verdensgigant. Kommunene er så tett vevd sammen at det er en nødvendighet å se til hverandre på enkelte saker slik at det ikke skaper store forskjeller for folk i det daglige liv.

Samtidig kan frivillige og ideelle organisasjoner, søke om å ta del i en pott på 18,3 millioner kroner. Målet er å utvikle og iverksette effektive tiltak for å forebygge og redusere ensomhet og bidra til bedre helse og livskvalitet i befolkningen. Målgrupper er unge og eldre mennesker som er ensomme eller er særlig utsatt for å oppleve ensomhet, skriver helsedirektoratet. Mobilisering mot ensomhet er rammen.

Gruppen for unge hjemmeboende demente, folk i jobb med et hektisk familieliv, den som får en diagnose hvor hverdagen blir en stor forandring. Det er ikke rart at hverdagen og livet blir snudd totalt når ikke engang alle kommuner kan gi tilbud som likner en helt normal hverdag. Nei, de setter også de som fortsatt er velfungerende i en situasjon hvor veien ofte kan virke innestengt og negativ.

Rus, sammensatte utfordringer og psykisk helse i Grenland ligger over gjennomsnittlig dårlig an på statistikker. Det flyter av narkotika, sier enkelte. På en plass i Grenland sier en person at de vet hvor deres brukere skal når de med sine kommunale biler kjører dem til butikken, utsalgsstedene for narkotika er i området. Alle vet og ingen sier. Store sosialbudsjett og barnefattigdom er tilstedeværende i Grenland. Ja, det er lister over hva som må bli bedre, lister som er sammensatte og som ikke kun har ett svar.

Porsgrunn og Skien var en plass noen passerte da de var på sin vei mot sine hytter sørover, som for eksempel til en annen grenlandskommune som kan by på sjøliv og idylliske småsteder, Bamble. Hyttefolkene visste også hvor Siljan kommune var, men Skien og Porsgrunn var det ikke den store spensten ved. Storbyen har inntatt Grenland med dyre leiligheter tett i tett ved elv og i bysentrum. Pendling fra Oslo til Grenland for å jobbe hadde vært absurd på den tiden det var mindre positivt å bruke Grenlandsordet i Oslo.

Det er hyggelig at det jubles og det som er sikkert er at den største av alle, de vi setter vår lit til hver dag, oppslagsverket, de alle kjenner 24/7, ja de synes Skien var så attraktiv at de kjøpte store arealer der. Joda undertegnede kjenner janteloven, men Google er Google uansett.

Esther Buer