Foto: Hallo Varden

«Noe av det mest ensidige og tendensiøse jeg har lest i Varden noen gang»

Helgens kommentar, utbygging i Klosterfossen og strømregningen er blant temaene i dagens Hallo Varden.

Usaklig lørdagskommentar

Siste lørdagskommentar er noe av det mest ensidige og tendensiøse jeg har lest i Varden noen gang. Her blir nærmest alle kristne framstilt som naive og uvitende etterfølgere av sin tro – en tro som redaktøren av en eller annen grunn ser ut til å ha fått opp i halsen.

Les også
Tror vi ikke på Gud lenger?

For det første: Det er helt bak mål å indikere at kunnskap og tro er motpoler. Mange vitenskapsmenn og kvinner i dag – også innenfor naturvitenskap – har en klar overbevisning at tro og vitenskap kan kombineres, og at det faktisk er mer logisk å tro at Gud finnes enn motsatt. Dersom redaktøren ikke er klar over dette, er det en beklagelig kunnskapsbrist. Dersom redaktøren er klar over dette, er det fristende å spørre hva som er hans agenda for å se helt bort fra dette faktum.

For det andre: Innenfor kristenfolket finnes alle slags mennesker og med ulik intellektuell utrustning. Men felles for alle er erfaringen av at troen på Gud har spirituell sprengkraft til å forvandle mennesker og gi livet et videre perspektiv.

For det tredje: Selv om det er mange triste tall og statistikker å henvise til i Norge og mange andre sekulære land, er faktisk kristendommen i sterk frammarsj i store deler av verden.

For det fjerde: Forfølgelse og martyrdød hører ikke bare til i gammel kirkehistorie. Også i dag blir mange kristne forfulgt, torturert og drept i mange land. Ville noen være villig til å ofre livet for den tannløse varianten av kristendom som Vardens redaktør presenterer? Neppe.

Alle religioner må tåle motforestillinger. Kristendommen tåler så absolutt en «støyt», og historien har vist at den kristne kirke vokser mest og best i tider med motstand og forfølgelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg ser fram til nye lørdagskommentarer i Varden. Håpet er at disse kan være mer kunnskapsbaserte, nyanserte, reflekterte og balanserte enn sist lørdag.

Argus

Har du noe du vil si?

Opprørt? Glad? Si det til Varden: Send SMS/MMS med kodeord VA Hallo til 1963 eller mail til hallo@varden.no

Litt mer på hjertet? Skriv til debatt@varden.no

Redaksjonen forbeholder seg retten til å redigere innlegg. Alle debattinnlegg må undertegnes med fullt navn, og det er fint hvis du sender med et bilde av deg selv.

Hovedinnlegg: Maks 4.000 tegn med mellomrom.

Innlegg: Maks 2.000 tegn med mellomrom.

Skjønner ikke strømregningene

Leser artikkel i Varden av 18. jan. 22: «Folk skjønner ikke strømregningene». Ja, dit er jeg kommet nå, før forstod jeg den, men snakk om at vegen blir til imens en går. Og jeg har vært heldig fått gått langt på livsvegen og greid meg sånn noenlunde fram til digitaliseringens tidsalder, og til kjøpefesten for de med millioninntekter.

Samfunnet har endra måten vi betaler varer og tjenester for, bl.a. ved nettbanken. For å gjøre det enkelt for alle parter var jeg villig til å gå for e-faktura. på bl.a. strømregningene (har ikke lært å bla opp faktura.). Utgiftene må jeg følge med på, innkomst er det smått med. Og regningene kommer tett på, nå i januar er jeg blitt belasta 05.01.22 kr 5.015, og kr 4.912, til sammen kr 9.927.

Mandag 24.01. ringer jeg Fjordkraft og ber om å få regningene tilsendt en stund framover, det må jo være mulig å forstå nå også, som tidligere. Håper å få snakke med en person, ikke at jeg får en telefonsvarer som forteller at jeg kan søke på «ditt eller datt» på nettet, da er jeg like langt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette årsskifte har hvert trist for hvermannsen på mange måter.

Strømkunde

Breviksbrua – en skandale?

Hvorfor har Statens vegvesen satt bort jobben til et firma som ikke greier å utføre jobben? Det skrev Vardens redaktør i en leder sist lørdag. Var det ingen krav i anbudsdokumentet om at firma skulle ha norsk arbeidskraft, benytte norsk språk og følge norske lønns- og arbeidsavtaler? Var det kun laveste pris som gjaldt ved valg av entreprenør? Hvilken erfaring hadde entreprenøren fra tilsvarende type jobber?

Lista er lang. Nå må alle offentlige etater/selskap slutte med jaget etter laveste pris.

Loven om offentlige anskaffelser må om nødvendig endres, og det må være et ufravikelig krav om å benytte Skiensmodellen eller tilsvarende krav. Vi må støtte norske virksomheter og et ryddig, tariffregulert norsk arbeidsliv.

Knut Åge Andersen, Skien

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utbygging i Klosterfossen

Ruben Kaasa har rett, jeg husker feil om når damluka på Skotfoss røk. Det var ikke under flommen høsten 1987. Da flommen var over, og det var lite vannføring året etter, ble damlukene på Skotfoss sjekket fordi man fryktet skader.

Påkjenningene under flommen 1987 hadde vært store, – om det var dette, kombinert med påkjenninger over tid, som førte til brudd på damluka er ikke usannsynlig.

18. januar skriver Ruben Kaasa: «Meg bekjent har det aldri vært fisket laks sør for fabrikken (Felt 17), heller ikke i dag».

Det er faktafeil – Skienelva Elveierlag selger fiskekort for dette området, og det foregår et utstrakt dorgefiske fra båt nettopp sør for PM7 bygget.

Og, det fiskes fra oddene på sørsiden av elveløpet – da kaster man sluk osv. rett imot nord der bygget er planlagt!

Terje Christiansen

Foto: Terje Christiansen