Foto: NTB

Noen må gå foran. Trøkke te!

LEDER: Det gnistrer ikke av Odd for tiden.

Fylkets fotballstolthet seiler ikke i medvind denne sesongen, og billettsjef Åmund Røed Røsholt gir – om enn ikke direkte – ikke inntrykk av at billettene til helgens kamp rives bort. Optimist er han imidlertid, og det skal man være, men det vil neppe være overraskende om ikke alle de 4000 billettene til søndagens kamp mot Strømsgodset blir solgt.

Det er grunn til å tro at interessen for elitefotball er lavere enn på mange år, og det er ikke påfallende mange tegn til at den er stigende. Dette gjelder ikke bare i Skien og Grenland, men i hele landet. Det er innlysende at pandemien har bidratt tungt til det, men også før det har interessen vært sterkt synkende.

I toppåret 2016 var Odds tilskuersnitt over 8000. I 2019 var det, i snitt, 5600 tilskuere på Odds hjemmekamper. Nedgangen er på over 30 prosent. Det hører åpenbart med til historien at Odd endte 2016-sesongen med bronsemedalje etter at det var spenning helt inn. Samtidig var 2015-sesongen like neglebitende mot slutten (4. plass til slutt) og støvet etter den utrolige Dortmund-kampen hadde ennå ikke lagt seg skikkelig.

Status nå er at Odd ligger noe under midten på tabellen, og baklengsmålene renner inn i en skala man må 15 år tilbake i tid for å finne maken. På de siste seks kampene har Sondre Rossbach fisket ballen ut av eget nett hele 20 ganger.

Samtidig er det noe udefinerbart grått over Odd-laget. Bakenga og Svendsen motvirket dette, men er begge borte. Trøkket mangler. Det er få fotballspillere som går på banen med sviktende vilje til å vinne fotballkamper, men det har ikke luktet svidd av Odd de siste kampene.

Fotball er underholdning. Seiere og tre poeng, nesten uavhengig av hvordan de kommer, er den aller beste underholdningen, men det er mulig å argumentere for at dette henger sammen med artisteri og taklinger som får publikum til å reise seg eller hytte med neven i forbannelse. Odd preges av at det er «pent og pyntelig». Mot Rosenborg var ikke engang det. Her så det ut som om Nornes’ gutter ikke hadde møtt opp da kampen startet.

Det bor mye i Odd-laget, men noen må gå foran. Trøkke te! Det er ikke grunn til at begrepet «spilte med hjertet utenpå drakta» brukes om spillere og lag som vinner fotballkamper. Det må begynne der. Ikke bare fordi det er vesentlig for poengfangsten, men også for å kontre på den dalende fotballinteressen. Den er det ingen som ønsker, og aller minst Odd selv. Det er imidlertid de med drakt som er best egnet til å snu dette.