NYTTER IKKE: Bomavgiftene hører man ikke så mye om og det er ikke for at folk ikke mener noe om det, de føler at det ikke nytter å si ifra lenger, skriver Esther Buer. Bildet viser bomstasjonen i Klostergata i Skien. Foto: Jan Bjørn Taranrød Foto: Jan Bjørn Taranrød

Norge er et fattig land

Denne sommeren, mer presist 22. juni, publiserer SSB tallene over enslige i Norge. Over 1 million nordmenn bor alene.

Tallene fra 2021 er 1.005.600 personer, 18,8 prosent av befolkningen er eneboere og tallet har også økt fra 2021–2022.

Alenemødre og fedre, unge og eldre, ja det er tøft for mange med kun en inntekt i et Norge som nå skaper mer fattigdom og store forskjeller, som vi ikke kan huske å ha sett på flere tiår. Befolkningen har ikke mer enn så vidt kommet ut av to års isolasjon og inn i en hverdag som skal bli verre enn på lenge, der man går rett inn i en ny kritisk fase for «overlevelsen».

Nå er det ikke viruset de fleste kommer til å frykte, men inkassobyråene og strømrasjonering. Maten har blitt så kostbar at flere nå velger vekk matvarer som er viktig for et bra kosthold. Kjøtt og fisk koster nå så mye at flere kun kan kjøpe hvis det er på tilbud. De har ikke et valg. Norge er basert på to inntekter i én husholdning. Hvordan regjering etter regjering kan sitte å se på at de som får minst utbetalt i uføre og minstepensjonister skal klare seg på kr 240.000 eller mindre per år er ikke til å tro.

Innbyggertallet i Norge i 2020 var 5,379 millioner og av FNs beregninger viser det at 10 prosent av det norske folk lever under fattigdomsgrensen. Tall fra SSB i 2021 viser at 19 prosent av befolkningen bor i en husholdning som ikke har mulighet til å klare en uforutsett utgift. 5 prosent har ikke råd til å gå til tannlege og 5 prosent har ikke råd til å erstatte utslitte klær. En ferietur er normalt for de fleste, men for 6 prosent av befolkningen har de ikke råd til engang 1 uke med ferie. Fattigdomsgrensen i Norge er på kr 314.520 per år. Bor du alene og har en årlig inntekt på under kr 240.000 så er du regnet som fattig!

Det er mange i Grenland og ellers som kan svare at de lever på og under fattigdomsgrensen. Matpriser, bensinpriser og strøm eskalerer. Er det kun krigen mellom Russland og Ukraina som har skylden i prisøkningene? Det som er sikkert er at Norges strøm blir solgt ut av Norge, vannmagasiner tappes og Staten Norge håver inn strømavgifter fra deg og meg. De gir seg ikke med det, de opprettholder også den høye merverdiavgiften på mat. Drivstoffavgiften er en villet politikk for å få utslippskjøretøy ut av veien. Det ikke regjeringen har forstått, er at det fortsatt bor flest av vanlige folk i Norge. Ja, de sitter der, enn så lenge, og flår folks lommebøker.

Ja, bomavgiftene hører man ikke så mye om og det er ikke for at folk ikke mener noe om det, de føler at det ikke nytter å si ifra lenger, Bypakke Grenland tar knekken på mange når alle andre avgifter øker. Flertallet av politikerne i Grenland synes tydeligvis det er helt greit at folk skal svi mer enn de attpåtil gjør. Jo da, vi vet at det gjelder dem med drivstoffbiler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Undertegnede kan fortelle at sommeren har blitt tidenes dyreste blomstervanning hos familie, som har vært på tur i over fire uker. Fakturaen fra bomselskapet, med alle sine ansatte, viser summen hva turen mellom Skien og Porsgrunn koster per blomstervanning, ja selvfølgelig kan man innberegne drivstoffprisen i tillegg. I løpet av en dag er det høyst sannsynlig at undertegnede som bor midt mellom to bommer, har glemt å kjøpe noe som er på senteret på den andre siden av bommen. Det er utfordrende for lavinntekt- og middelklassefolk å holde tritt med regjeringens avgiftsgalopp.

Forskjells-Norge øker i tempo, fritt behandlingsvalg forsvinner og vi går et delt helsevesen i møte. Eksempler på at kommuner ikke kjøper plasser hos andre er Skien kommune et kroneksempel på. Når ikke fastleger og spesialisthelsetjenesten har noen påvirkning i Skien kommune, så begynner det å nærme seg et overlegent mønster som ikke burde være i en norsk kommune. Ordfører står på nasjonalt TV i beste sendetid, hun er politiker, hvor blir det av ekspertene fra administrasjonen som har laget vedtaket til den svært syke ME-pasienten, saken som ordfører svarte opp på tv2, ved å forsvare Skien kommunes avgjørelse?

Norge er et land som nå sakte, men sikkert lager fattigdom for helt andre grupper enn tidlige. Nå er det fattige og nyfattige. Politisk ideologi må nå vike for fornuft, regjeringen har full anledning til å sette et tak på strøm på 50 øre, halvere matmomsen og ta vekk drivstoffavgiften.

Er dette Norge?

Esther Buer