Foto: Terje Pedersen/NTB

Odd har startet sesongen med et problem. Et stort et også

LEDER: Odds sesongstart har, folkelig sagt, vært svært tynne greier.

Man kan si at den muligens ikke er så veldig mye dårligere enn fjorårets sesongstart, i alle fall poengmessig; 2020-sesongen startet med to gufne tap mot Sandefjord og Strømsgodset, før det ble 4-1-seier mot Vålerenga. Sånn sett er Odd bare ett poeng bak fjoråret, og Odd-trener Jan Frode Nornes har åpenbart helt rett i at det er 27 kamper igjen.

Oppkjøringen til sesongen har ikke vært optimal, på samme måte som avslutningen av forrige sesong ikke var det. Det kan kanskje forklare mye av problemene, men når det kommer til stykket har forberedelsene til årets sesong vært vanskelige for de fleste – dog med noen variasjoner.

Det er likevel verdt å bemerke at kampene som spilles nå er nøyaktig like mye verdt som matchene på slutten av sesongen. Det deles ut like mye poeng i alle kamper. Og det er flere urovekkende tegn for alle som liker å se vårt lokale fotballflaggskip.

En av Odds styrker har vært kontinuiteten og forutsigbarheten, og kanskje særlig bakover på banen. Nå er Steffen Hagen og Espen Ruud ute fra forsvarsrekka. Nykommeren Solomon Owusu har vist lovende takter, men har vært ute med skade i de to siste kampene. Dermed har det blitt nødløsninger med Rolantsson og Lekven på stopperplass. Ingen av dem er spesielt kjente for å ha gjort karriere i denne posisjonen.

I mellomtiden sitter det to unge midtstoppere på benken: Eirik Asante Gayi (20) og Bjørn Mæland (20) har ikke fått ett minutt på banen så lagt. Det er også et signal, særlig når det er noe som likner full forsvarskrise.

Det er bekymringsfullt at man ikke finner ut av Steffen Hagens skade, for hans fravær er påtakelig. Hans lederegenskaper og rutine savnes. Odd-laget er relativt ungt, men er heller ikke et juniorlag; snittalderen på LSKs førsteellever på torsdag var under ett år høyere enn Odds. Også Stabæks førsteellever, som Odd spilte nokså jevnt med, hadde omtrent samme snittalder.

Forsvarsproblemene er kanskje Odds største problem, men det (og kanskje derfor) klabber fryktelig framover på banen også. Det går sakte og med dårlig presisjon og – som Nornes sa etter LSK-kampen – uten veldig mye «trafikk i boksen». Poengfangsten er mager og underholdningsverdien lik null.

Odd må bruke den lille pausen etter søndagens kamp mot Bodø/Glimt godt, for slik det er nå, er det ikke mange som ser fram til denne kampen.