– De viser en åpenhet som fortjener enorm honnør, skriver Tom Erik Thorsen om politikerne som har delt sine historier rundt tabubelagte temaer. Foto: Fredrik Pedersen

Politikerne er ikke alene om å ha det slik. Derfor er deres åpenhet så viktig

LEDER: Det er vonde historier. Men de er så viktige.

Helene Sundells historie er så sterk at psykiateren begynte å gråte. Så sterk at hun kom til at hun måtte redde seg selv. Historien om Helene Sundell handler om jenta som ble utsatt for incest og voldtekt fra sin egen far fra hun var fem år og fram til hun var en voksen kvinne. Hun fortalte den i Varden. Hun delte. Hun er leder i Bypartiet i Skien.

I mai fortalte helsepolitiker Trine Almenning (Ap) om hvorfor hun ble borte fra politikken i 2014. Hun var så sliten, både fysisk og psykisk, at hun mente det var best for alle at hun tok livet sitt. Fredag kunne Aftenpostens A-magasinet fortelle historien om Almennings ektemann, Jone Blikra (Ap). Han var ordfører i Kragerø fram til forrige valg. En sentral og kjent kar. Politimann. En som, bokstavelig talt, har vært i krigen. Men som også har posttraumatisk stresslidelse og bipolar lidelse. Mesteparten av inntektene hans går til namsmannen. Deres partikollega Odin Adelsten Aunan Bohmann har også vært åpen om sin historie om selvmordstanker og psykisk uhelse.

Skienspolitiker Kathrine Evensen (H) har fortalt åpent historien om hvordan hennes far forsøkte å ta livet av seg. Og til slutt klarte det. Han som var en sterk mann. Om at hun holdt sin far i hånda da han døde på sykehuset. Det er også en historie om at det ikke var så mange som var opptatt av hvordan hun hadde det.

«Jeg har vært ensom. Jeg har kjent på hvordan det er å ikke ha noen å dele gleder og bekymringer med. Jeg har kjent på hvordan det er å ikke ha noen som stiller opp, eller bryr seg om hvordan man har det. Og jeg har skammet meg skikkelig,» skrev Karoline Aarvold i et innlegg i fjor. Når Telemark Høyre snart skal bli enige om en stortingsvalgsliste, er hun et av de heteste navnene.

– Jeg tror de fleste av oss kjenner til noen som har vært gjennom lignende problemer. Nå må vi fjerne stigma og gjøre det like normalt å fortelle at man sliter psykisk som å fortelle at man har diabetes, sa Odin Bohmann til Varden i mai.

Her ligger mye av forklaringen på hvorfor politikerne forteller. Og hvorfor vi viderebringer historiene. De er ualminnelig viktige. Politikere er, når alt kommer til alt, som folk flest. Men de har stemmer som bærer. Som de bruker til å fortelle viktige historier. Om seg selv, men som angår mange. De viser en åpenhet som fortjener enorm honnør. En åpenhet som kan hjelpe andre.

For de er ikke alene om å ha det slik.