Rette veien for Ap?

LESERINNLEGG: Det går rette veien for Arbeiderpartiet, konstaterer skiensmannen Åge Eriksen når han forsøker å pynte på begredeligheter i sitt elskede parti.

Han begrunner det med en ørliten gallupframgang for Ap til 26,1 prosent, men som sammen med sine samarbeidspartnere - tidligere erkerivaler SV og Senterpartiet - snuser på 50-tallet. Nok til å sikre et rødgrønt flertall, konstaterer Eriksen fornøyd. Og kommenterer naturligvis ikke at 74 prosent på samme galllup ikke vil ha Arbeuiderpartiet.

Jeg er gammel nok til å huske hvilket rabalder SV skapte da det debuterte på den politiske arenaen for seksti år siden - et nytt parti som kunne kapre skarer av arbeidsfolk fra Ap. Vokabularet hos Ap var av en slik kaliber at man kunne forsverge at de to rivalene aldri ville bli forsonet. Men den gang hadde Ap alene en oppslutning på nærmere femti prosent, og behøvde ikke gå stille i dørene når riset bak speilet skulle fram.

Ganske annerledes i dag hvor nye bånd og forbindelser oppstår uavlatelig på kryss og tvers mellom en gang hatske rivaler. Man kan mistenke at slike koplinger ikke først og fremst er myntet på velgernes beste, men i stedet tjener partikoryfeenes makt og posisjoner. Dessuten er det et paradoks at nettopp et arbeiderparti ledes av en steinrik multimillionær, en gang det fremste symbolet i samfunnet på hva Ap ville fjerne for å skape rettferd og likhet for alle.

Partiets nåværende leder og ihuga Høyre-mann til midten av tredveårene, ble kanskje tipset om at konvertering til Ap ville åpne store karrieremuligheter. Ikke rart at han slo til, siden hans gamle parti trolig ikke ville ta i ham med lange fingre, fordi det ville befeste den gamle myten om at Høyre var partiet for de velbeslåtte.

Dermed er oppstått den forunderlighet at en representant for det man en gang ville bekjempe, er valgt til å lede bevegelsen som sto fremst i striden. Atskillige av Aps kjernevelgere er neppe helt bekvem med situasjonen. Og tenker man på den tidligere nestlederen som ble avslørt for sine forhold til unge kvinner, kan man fastslå at Ap nok har en tung vei å gå før det eventuelt lykkes å starte klatringen mot gamle høyder.

LANGT FRAM: Arbeiderpartiet med leder Jonas Gahr Støre i spissen har en lang vei for å kunne klatre mot nye høyder, mener artikkelforfatteren.