GODT GASJERT: MTE-toppsjef Jon Arne Mørch Jonassen har solide betingelser. Foto: Halvor Ulvenes

Saken er direkte pinlig

LEDER: MTE-toppsjefens svært gode betingelser sender ikke bare dårlige signaler, men viser også at eierne ikke har fulgt med.

Lønn og godtgjøringer til toppsjefen i Midt-Telemark Energi, Jon Arne Mørch Jonassen, har ikke tålt dagens lys. Betingelsene til toppsjefen i midtfylkets kommunalt eide kraftkonglomerat utgjorde 2.162.000 kroner i 2019 – opp 200.000 kroner fra året før.

Da Varden utfordret toppsjefen på betingelsene, svarte han at hadde mye ansvar, i flere selskaper med gode resultater, at han jobbet «nærmest døgnet rundt» og at han hadde fått jobben fordi han er mest kvalifisert. Jonassen skal ha honnør for å svare for seg, men det ville antakelig være å ta i å hevde at hans egne betraktninger om egne betingelser var egnet til å komme kritikerne i forkjøpet.

– Sjefslønna på over to millioner kroner er helt hårreisende. Vi må stille spørsmål til styremedlemmene vi har valgt inn i selskapet. De må forklare dette, sa formannskapsmedlem og tidligere Bø-varaordfører Bjørn Magne Langkås (Frp). Han trodde rett og slett ikke at det var sant.

– Lønna på 2,1 millioner kroner er horribel, var den brutale vurderingen fra Høyres Ingemar Bråten.

– Jeg kan ikke forsvare slike lønninger, mente Arvid Hagen, som hadde et samlet medlemsmøte i Ap bak seg.

– Sjefen i MTE tjener mer enn statsministeren og lønna er på nivå med sjefen i Helse Sørøst, som har 19.000 ansatte. Styret bør se på lønninger ellers i området. En urimelig høy lønn kan skade omdømmet til selskapet, kommenterte Borgar Torbjørn Kaasa (Sp).

Tirsdag hadde styreleder Sverre Tysland møte med Midt-Telemark-ordfører Siri Blichfeldt Dyrland (Sp) og Nome-ordfører Bjørg Tveito Lundefaret (Ap). Dette skjedde altså etter at betingelsene ble sak i formannskapet i Midt-Telemark kommune.

Sakskomplekset har to sentrale momenter. For det første er nivået på betingelsene åpenbart diskutabelt. Det er høyt, og sender ikke gode signaler. Samtidig er det ikke feil at toppledere i kraftbransjen er godt gasjert; den relativt nyansatte Skagerak Energi-toppsjefen, Jens Bjørn Staff, har nær 3,3 millioner kroner i godtgjøring. Det er riktignok vesentlig lavere enn hva han hadde som konserndirektør i Orkla ASA (4,9 millioner kroner), men også høyt.

Det andre er at saken er direkte pinlig for styret og dets leder når eierne gir så klart og tydelig uttrykk for at de har opptrådt i strid med eiernes interesser. Det er også høyst betenkelig at eierne, i praksis politikerne, ikke har fulgt med i timen. Det gjorde de heller ikke da avfallsselskapet Irmat inngikk en svindyr leieavtale på Brenna.