Foto: Kjell E. Høiby

«Sent på natten kom disse tre nattevandrerne tassende»

Rådyr på Gulset, fylkeskommunen og strøm er blant temaene i dagens Hallo Varden.

Rådyrnatt

Sent på natten kom disse tre nattevandrerne tassende, først over parkeringsplassen på Øvre Maihaugen, så nedover plenen til Nedre Maihaugen der de gresset uforstyrret i nesten en halvtime.

Tidligere denne uken har de spist og kost seg på nyklippet plen utenfor blokken der vi bor, nesten hver eneste natt. Det er en relativt stor rådyrstamme som lever fredelig og harmonisk her oppe mellom privathus og boligblokker.

Noen legger ut frukt og brød i hagene sine, men denne natten var det frodig gress fra Maihaugen borettslag som sto på menyen. Slik sett kan man vel være enige i at det ikke bare er fantepakk som tasser rundt i området her oppe etter mørkets frambrudd.

Kjell E. Høiby (tekst/foto)

Folkeavstemning om Vestfold og Telemark

Er gårsdagens fylkestingsmøte første skritt på å trenere oppløsningen av storfylke Vestfold/Telemark? Sannsynligvis. Her skal altså administrasjonen framlegge kostnadene ved en oppløsning av fylkes konstellasjonen. Det er altså kostnadene som skal være politikernes argument for ikke å oppløse fylkeskommunen.

Som argument bruker fylkesordføreren spørsmålet om hvordan en folkeavstemning kan gjennomføres. Er ikke dette en tidligere oljeminister som nå ikke engang vet hvordan en folkeavstemning gjennomføres?

Her setter han igjen fokuset på hva dette vil koste på tross av at regjeringen klart har sagt ifra at dette skal avgjøres ved folkeavstemning. Kostnadene er ikke et spørsmål.

Han setter også spørsmål hvor raskt dette kan gjennomføres. Dette er helt irrelevant. Her skal det tas stilling til om fylket skal oppløses eller ikke.

Videre spør fylkesordføreren om faktagrunnlaget. Hva er dette for noe tull. Fakta har du fått i klare ord fra regjeringen Støre og din partileder.?

Det er jo ganske klart i hvilken retning du trekker fylkestinget. I tillegg har fylkesvaraordfører Sven Tore Løkslid sagt at det ikke blir noe folkeavstemning. Hvordan kan en fylkesvaraordfører ta en slik egenrådig beslutning? I torsdagens Varden har Svein Helge Høgberg sagt at Skien kommune blir styrt av et diktatur. Har vi det samme i fylkestinget? Fylkene ble ikke spurt ved folkeavstemning om sammenslåing av fylkene. Nå vil vi ha folkeavstemning slik at vi får en avklaring om dette er folkets ønske med regjeringens samtykke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Per Nykås

Langrenna i gamle Gjerpen

Fylkeskommunen?

Ser i dagens avis at fylkesordfører Terje Ris-Johansen og fylkesdirektør Arve Semb Christophersen diskuterer budsjettet og planlagte overskridelser.

Hvilke nødvendige samfunnsmessige oppgaver er det disse to (superbyråkrater) og 100-talls(?) medarbeidere har som oppgave? Sender de mailer til hverandre, og bestiller konsulenter, eller gjør de noe faglig arbeid?

Tror ikke jeg er den eneste som lurer på dette? Hva får vi igjen for våre skattepenger?

HOT

«Habil politiker»

Skandaløst av Solberg å nedgradere Jens Stoltenberg til å være «en habil politiker», som hun svarte på et spørsmål fra VG. Han har vært finansminister, næringsminister og statsminister i 8 år. Er du ikke da i toppsjiktet av norske politikere?

Handlingsregelens far går utenpå de fleste med faglig ballast. Erfaringsmessig har han tyngde som knapt noen annen, og han har vist seg som en handlingens mann i en rekke krevende jobber.

Jeg håper Stoltenberg søker på jobben. Med han og Nikolai Tangen som banken og oljefondets voktere får Norge en eliteduo som vil tjene landet. Et bedre radarpar skal du lete lenge etter mener nå jeg.

Knut Åge Andersen, Skien

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sykehusskryt

Opererte foten på ortopedisk avd./dagkirurgi i Porsgrunn. Stor takk til overlege Furnes og hans team for hyggelig og profesjonell hjelp.

Flinke fagfolk!

Ragnar Skoe Gravklev

Siste året med sesongkort

Med dagens rykter om Tore Andersen som fortsatt sportssjef eller hva de vil kalle stillingen i Odd, ser jeg ingen endring i det Odd foretar seg. Derfor sier jeg takk for meg som tilskuer på stadion.

2021 ble siste året med sesongkort. Ble vel akkurat 15 år det da. Gratulerer med et kjempevalg, gjort av styret og Einar.

Må vel finnes bedre folk å sette inn der, Tom Nordlie (for eksempel) kunne gjort seg.

Sesongkort i 15 år

Dyr straum o.s.v.

Stortings- og kommunepolitikarane frydar seg over at svartebørsprisane på straum fyller på med hardt tiltrengte pengar i dei tome pengebingane deira.

Men alle ting har ei bakside. Nå når straumen er vorten så dyr at innbyggjarane i landet må slå av hovudbrytaren, og kryp saman under tre lag med dyner klokka sju om kveldane, vil fylgjene visa seg på fødestovene om ein ni månaders tid. I dei tre siste åra som Støre-gjengen truleg sit med makta skal dei får store problemer med å utvida barnehagar og skular pga. "boomen" av nyfødte i siste halvår 2022.

Reidar H

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva skjedde?

Nok et alvorlig psykisk sykt menneske med dype traumatiske opplevelser er skutt og drept av politiet.

Jeg forstår at slike situasjoner er ekstremt krevende.

Var det helt umulig å bare uskadeliggjøre og ikke drepe?

Jan Ø. Wiig

Etablering av Google på Gromstul

Det virker som om energiøkonomisering er et ukjent begrep innen den internasjonale databransjen. Alt tyder på at vi er på vei inn i en tid med betydelig energiknapphet, også i Norge.

Hvis etablering av store datasentre vil true grønn utvikling av eksisterende og ny prosessindustri, må det være litt viktig å vurdere hvilket av de to alternativene som gir mest samfunnsnytte for det samme strømforbruket. Hvilket alternativ gir mest beskjeftigelse og flest skatteinntekter, og hvilket gir størst klima- og miljøgevinst.

Ole Jensen

Monstermaster

Under Stoltenbergregjeringa ble el-nettet utbygd med de skalte monstermaster. Dette for hjelpe til med strømforsyningen bl.a. til Bergen og Trøndelag, da det var lite strøm der.

Nu brukes det samme nettet til transportere strøm fra nord og hit, men til uforståelig høye priser.

Pensjonisten