IKKE NOE GALT: - Det er veldig viktig å være klar over at de som har blitt smittet ikke har gjort noe galt, sa Robin Kåss i begynnelsen av oktober. Han har helt rett. Foto: Privat

Skal vi unngå «korona-skam» må vi ha åpenhet

LEDER: Det er ingen skam å være smittet.

Det gikk fullstendig over styr da rektoren på Skien videregående skole, Stein Thomas Tusvik, informerte på skolen at det var konstatert at en som står en elev nær var koronasmittet. «La oss kurerer han med bank», «synes den eleven der er en klovn» og «kan gå å slikke ballene mine» var bare noen av kommentarene som ble skrevet.

Det er nærliggende å beklage at det er nødvendig å gjengi slikt tøv, men slik er virkeligheten. Det hører med til historien at meldingene raskt ble slettet, og flere elever har, i etterkant, tatt til motmæle og gitt uttrykk for skuffelse for at noen reagerte slik. Selv om enkeltelevers uvettige utbrudd ikke er normen, er det likevel grunn til å anta at det, for mange, er knyttet ubehagelige følelser til det faktum at man er smittet med covid-19. Begrepet «koronaskam» eksisterer endog. Slik kan det bare ikke være, og vi må gjøre noe med det.

– Det er også veldig viktig å være klar over at de som har blitt smittet ikke har gjort noe galt. Ingen må føle skam over dette. Det som er viktig er at folk tester seg, så vi får stoppet utbruddet, sa Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (Ap) i begynnelsen av oktober.

Kåss har helt rett. Med mindre man har satt seg selv i en åpenbart klønete situasjon og nærmest «oppsøkt smitte» – noe man må anta at svært få gjør – er det slett ikke noe galt i å være smittet. Det som derimot ville være helt galt, ville være å hemmeligholde det.

Vi trenger derfor åpenhet rundt smittesituasjonen. Ikke bare fra hver enkelt av oss, men også fra myndighetene. Sykehus og kommuner er blant dem som har gått først i toget for minst mulig åpenhet; et banalt eksempel er at kommuner ikke engang vil opplyse om hvor folk har reist, men sier at «den smittede har vært på reise i et rødt land».

I 2009, da svineinfluensaen preget kloden, fortalte kommunalsjefen for helse og velferd i Skien kommune, Tore Haukvik, til Aftenposten at en 20-årig kvinne fra Skien var blitt smittet. Kvinnen ble syk etter et opphold, som student, i Mexico. – Jeg har akkurat snakket med fastlegen hennes, som bekrefter at tilfellet har vært mildt. Hun har ikke vært spesielt syk, og er i bedring. Hun har blitt behandlet med Tamiflu, sa Haukvik.

Et slikt detaljnivå ville være helt utenkelig nå. Kommunene er langt, langt mer tilbakeholdne, og leter etter argumenter for å ikke være åpne, snarere enn det motsatte. Ingen vil ha navnelister over syke og smittede. Mediene jakter ikke på detaljer som kan identifisere. Det er imidlertid, nok en gang, slik at åpenhet gir trygghet. Åpenhet og informasjon gjør at hver enkelt kan vurdere selv. Men kanskje aller viktigst: Åpenhet ufarliggjør. Åpenhet fjerner skam.