Skien: Oversiktsbilde over Skien. Foto: Bjørnar Larsen

«Skien sentrum er et voksende øyesår; hvorfor gjøres det ingenting med det?»

Som født og oppvokst i Skien, er jeg utrolig stolt av den vakre byen jeg kommer fra. Rådhuset, Skien Kirke og mange godt utsmykkede og eldre bygninger, er en gode eksempler på den pene og klassiske arkitekturen byens sentrum kan by på. Slik arkitektur er svært forenlig med den rikelige mengden empiri som beviser hvordan bygninger med preg av symmetri, utsmykkinger, farger og kurver er det som oppfattes som behagelig av folk flest.

Men for hver gang jeg kommer hjem fra studiebyen min, er Skien et steg nærmere å bli en personlighetsløs betongjungel preget av modernistisk og brutalistisk arkitektur. Og selv om noen bygg som NAV-bygget fikk mye oppmerksomhet da det ble bygget for et tiår siden, dukker det stadig opp nye, stygge boligprosjekter i sentrum under folks radar.

De nye boligblokkene på Lie, Klosterøya og rundt Hjellebrygga er alle prakteksempler på øyesår med klart mål om å få presset inn så mange leiligheter som mulig, på eiendommen de har til gode. Byggherrenes ønske om en enda feitere lommebok ødelegger vårt vakre bybilde, når de bygger nytt med elementer som bevist trigger stressrespons hos mennesker. Medlemseide Skien Boligbygglag ser heller ikke ut til å være unntak fra dette. At arkitekturen i sentrum er preget av så svak estetisk regulering, er like destruktivt som å sette bukken til å passe havresekken.

Og jeg vet at jeg ikke er alene om denne misnøyen. I det siste har det vært et arkitekturoppgjør på sosiale medier i Norden. I Norge har Instagram-kontoen Arkitektoppgjøret Norge, på svært kort tids fått titusener av følgere og nasjonal medieoppmerksomhet for å belyse denne problemstillingen. Det er på tide at de som styrer lytter til folket.

Jeg har forståelse for at noen bygg er fredet og andre ikke kan røres av sine grunner, men de siste årene har det stadig dukket opp nye problematiske boligprosjekter uten innvendinger fra kommunen. Og nettopp kommunen har stor frihet til å stille krav til utforming av bygg slik det tydelig kommer frem i Plan- og bygningsloven.

Bybildet har et umiddelbart behov for handlekraft. Så da spør jeg, hvor er bystyret? Det samme bystyret som tyr til alle andre tiltak i et forsøk på å redde et døende sentrum- og næringsliv, mens det stadig dukker opp bygg som skremmer mennesker vekk.

Babak Siami

Skiensfødt student