Foto: NTB Scanpix

Støre retter opp tabben det var å ikke utnevne Aasland i høst

LEDER: Det skal godt gjøres å finne politikere som har bedre forutsetninger for å være olje- og energiminister enn Terje Lien Aasland (Ap).

Da Jonas Gahr Støre presenterte sin regjering i oktober i fjor, var valget av Marte Mjøs Persen som olje- og energiminister nokså overraskende. Hun har lite eller ingen utdanning og erfaring på feltet og i praksis ingen erfaring fra Stortinget eller rikspolitikken, med unntak av vervene som nestleder i Rød Valgallianse og sentralstyremedlem i Ap. Seks år som ordfører i Bergen er utvilsomt en solid erfaring, men det er åpenbart et skritt opp til den nasjonale scenen.

Jo mer strømprisene har steget, jo mer kritikk har Persen fått. Statsråden har vært regjeringens hoggestabbe, blant annet fordi hun har framstått som usikker og til dels stotrende i kommunikasjonen, men også glimret med sitt fravær i Stortingets spontanspørretime. Dagsavisens Hege Ulstein påpekte i begynnelsen av februar at Espen Barth Eide (Ap) fungerte i Stortinget som «energiminister by proxy», ettersom det var han måtte svare på et utall spørsmål som – strengt tatt – var utenfor hans konstitusjonelle område.

Utnevnelsen av Terje Lien Aasland fra Skien er interessant på flere måter. For det første er det bra for Telemark at vi er representert. Samtidig skal det godt gjøres å finne en politiker i riket som har bedre forutsetninger for å være olje- og energiminister enn nettopp Aasland. Statsministeren tar – mildt sagt – ikke for hardt i når han omtaler Aasland som «gryteklar».

Han har vekslet mellom energi- og miljøkomiteen og næringskomiteen siden han ble valgt inn på Stortinget i 2005 og har i praksis jobbet med energi – bokstavelig talt – siden han tok fagbrev som energimontør i 1986. Han jobbet i SKK fram til 1994 og deretter i fagbevegelsen (Norsk Elektriker- og kraftstasjonsforbund og senere EL & IT-Forbundet) til han ble valgt inn i nasjonalforsamlingen.

Mye av kritikken mot den avtroppende olje- og energiministeren har vært ufortjent i den forstand at den bør rettes mot både tidligere regjeringer og regjeringen som sådan. I oktober var det også vrient å forutse at strøm- og energipriser kom til å få så mye oppmerksomhet, men det er uansett vanskelig å konkludere på annet vis enn at Støre nå retter opp tabben det faktisk var å ikke peke på Aasland i høst.

Det mangler ikke på utfordringer innenfor energifeltet i månedene og årene som kommer. Det blir gjerne sagt at man ikke sier nei når statsministeren ringer, men det er ingen tvil om at Terje Aasland har fått en solid utfordring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre presenterte mandag Marte Mjøs Pedersen som ny arbeidsminister og Terje Lien Aasland som ny olje- og energiminister etter ekstraordinært statsråd på Slottet. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB