INVITERER: Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) mener at «Langskip»-saken er «for viktig til at vi kan drive med politisk pingpong i høst». Det har han helt rett i, mener Varden.

SV har helt rett

LEDER: «Langskip»-prosjektet har alle forutsetninger for flertall på Stortinget dersom partiene opptrer på en ansvarlig måte.

Regjeringens forslag til statsbudsjett inneholder gode nyheter for Grenland og Brevik: 2,7 milliarder kroner settes av til fangst, transport og lagring av CO₂ i prosjektet «Langskip». Den dårlige nyheten er at Frp fortsatt er mot. – Det er urimelig at norske skattebetalere skal ta det meste av regningen og risikoen i dette prosjektet. Frp er opptatt av å sikre at vi ikke sløser med skattebetalernes penger, det trodde jeg i utgangspunktet at Erna og Høyre også var, sa Frp-leder Siv Jensen til NTB i helgen.

Les også
Frps nei er noe i nærheten av et svik mot industrien i Grenland

For at prosjektet med fangst og lagring av CO₂ på Norcem skal realiseres, kreves Stortingets velsignelse. Solbergs mindretallsregjering har ikke flertall. Det «normale» ville være at regjeringspartiene støttes av Frp på Stortinget, for derigjennom å skape flertall. Dette vet alle, og særlig Frp og Ap.

– Vi er kategorisk for, og det kommer vi til å være veldig tydelige på i vårt alternative budsjett. Men vi er ikke regjeringens budsjettpartner. Det er det Frp som er, sier miljøpolitisk talsperson i Ap, Espen Barth Eide, til NTB. Han sier videre at «det er en alvorlig strek i regningen for statsminister Solberg at Frp ikke er med på dette» og «sånn går det når en regjering som påberoper seg å være ambisiøs i klimapolitikken, holder seg med Frp som støttehjul».

Les også
Regjeringens CCS-plan er ikke god nok

– Alle gode krefter er nå nødt til å samle seg for å få til dette, sier SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken til NTB og legger til at «denne saken er for viktig til at vi kan drive med politisk pingpong i høst». Han viser til at Stortinget har inngått forlik om flere andre saker, for eksempel koronakrisepakkene.

H-V-KrF-regjeringen skal ha honnør for å løfte prosjektet. Barth Eides uttalelser levner liten tvil om at spillet er i gang. Denne saken er altfor, altfor viktig til tull og rør som dette. Det er alt annet enn bra at Frp vil spenne bein på et av de viktigste grepene for industrien i Grenland på lang, lang tid, men vi må kunne forvente at resten av partiene på Stortinget opptrer på en ansvarlig måte. I så måte er Aps tilnærming særdeles lite konstruktiv og direkte pinlig.

Hvis Ap er så «kategorisk for» som Barth Eide gir uttrykk for, er det bare å lytte til SV – som framstår som løsningsorienterte og mer opptatt av saken enn hvor mye politisk spill man kan lage av denne saken.