SVARER: Varden mener det ikke hører hjemme noe sted å la NHO styre håndteringen av pandemien. Jeg er helt enig! Lederskribenten ser ut til å tro vi har gjort dette. Men det har vi på ingen måte, skriver Bent Høie. Foto: NTB scanpix

Svarer Varden: Det er regjeringen som håndterer pandemien

Varden mener det ikke hører hjemme noe sted å la NHO styre håndteringen av pandemien. Jeg er helt enig!

Lederskribenten ser ut til å tro vi har gjort dette. Men det har vi på ingen måte.

I sommer fikk norsk industri et unntak fra regelen om ti dagers karantene for utenlandske arbeidere som kom fra røde land. Unntaket baserte seg på at arbeiderne måtte ta to tester.

Les også
Å la NHO styre og diktere pandemipolitikken, hører ikke hjemme

Etter den første negative testen kunne de begynne å jobbe, men være i karantene når de hadde fri. Etter den andre negative testen slapp de fritidskarantene.

Smitte på disse arbeidsplassene har i liten grad spredt seg til det norske samfunnet. Folkehelseinstituttet omtaler det slik i en rapport 30. november:

«Erfaringen er at disse arbeidstakerne i hovedsak smitter arbeidskolleger og i liten grad den alminnelige befolkningen i lokalsamfunnene. Man smitter de man omgås nærmest, og for tilreisende arbeidstakere er dette oftest andre arbeidsreisende.»

Når det er sagt: Det er ingen tvil om at importsmitte bidro til at smitten økte i høst.

Derfor strammet vi inn på unntakene fra karantene for arbeidsreisende. Derfor innførte vi krav om negativ test før innreise til Norge. Derfor innførte vi krav om opphold på karantenehotell.

I dag er Norge og Finland landene i Europa med de aller strengeste reglene på dette området.

Når vi styrer et samfunn gjennom en pandemi, er det viktigste å beskytte befolkningens liv og helse. Men det å beskytte arbeidsplasser og holde samfunnet i gang er også veldig viktig.

Derfor må vi stramme inn når det er nødvendig og smitten er høy. Derfor må vi slippe opp når det er mulig og smitten er lav.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange bransjer og grupper i det norske samfunnet har hatt store utfordringer som en følge av pandemien og tiltakene som skal stoppe smitten.

Jeg har hatt møter med veldig mange av dem for å diskutere problemene de opplever og hvordan vi kan løse dem. De har gitt viktige innspill til hvordan vi skal holde arbeidsliv og samfunnsliv gående under pandemien.

Men ingen av dem styrer håndteringen og tar bestemmelser om hvordan vi skal ivareta liv og helse.

Det er det regjeringen som gjør.

Bent Høie, helse- og omsorgsminister (H)

SVARER: Varden mener det ikke hører hjemme noe sted å la NHO styre håndteringen av pandemien. Jeg er helt enig! Lederskribenten ser ut til å tro vi har gjort dette. Men det har vi på ingen måte, skriver Bent Høie. Foto: Stian Lysberg Solum