Foto: Ole Johnny Hansen

Synes du koronatiltakene i Norge er strenge? Da må vi se på hva andre land gjør

KOMMENTAR: Jo da, det er noe styr med alle disse koronatiltakene.

Både de nasjonale og lokale. Som i stor grad er anbefalinger. Noe er nokså absolutt. Som maks 20 personer på private sammenkomster på offentlige steder (10 i Skien), maks 50 på arrangementer med fastmonterte seter og at man må framvise negativ test ved innreise til landet og sitte i karantene. Det er skjenkestopp ved midnatt på restauranter, barer og kafeer og kun bordservering. Skal du på butikken i Skien eller Porsgrunn, må du ha munnbind. Man kan ha inntil ti gjester to dagene i jula – hvis man kan holde avstand.

For all del: Breddeidrett for voksne er stanset, man kan ikke gå på håndball- eller fotballkamp som normalt på grunn av begrensninger og man kan ikke besøke pasienter på sykehuset som før. Blant annet. Det er mye man må forholde seg til (også ut over det jeg har nevnt over), og livene våre påvirkes.

Det er likevel interessant å gløtte litt til hvordan resten av verden har det. For da blir våre koronatiltak nærmest som småtteri å regne. I Belgia, for eksempel, kan man ha én nærkontakt. Skal du invitere noen hjem til jul? Du kan invitere én ekstra (totalt to) på julaften og første juledag. Hjemmekontor er «obligatorisk». Det er ingen arrangementer. Kinoer, dyrehager, teatre og konsertsteder er stengt. Munnbind er obligatorisk så å si over alt. Treningssentre er stengt. Det kan være maks 15 personer i begravelser eller gudstjenester. Butikker er åpne, men alle kafeer og restauranter er stengt.

I Tyskland er alle butikker stengt, bortsett fra butikker som selger dagligvarer og «nødvendige varer». Frisører og andre «servicebedrifter» der man ikke kan holde avstand er stengt. Skolene er stengt fra 16. desember til 10. januar.

I Danmark er alle «indkøbscentre, stormagasiner, arkader og basarer» stengt fra 17. desember til 3. januar. «Liberale serviceerhverv, hvor den nødvendige smitteforebyggende afstand ikke kan sikres, herunder frisører, massører, tatovører, køreskoler mv.» stenges fra 21. desember til over nyttår. Fra og med 25. desember «lukker alle udvalgsvarebutikker, herunder butikker under 5000 m²». I praksis er det kun dagligvarebutikker og apoteker som kan holde åpent. Det er et generelt forsamlingsforbud og maksimalt ti personer. Restauranter, barer, konsertsteder, bibliotek, museer og kulturhus er stengt.

I Tsjekkia har de ganske enkelt innført unntakstilstand. Hoteller er stengt og det er portforbud mellom klokken 23 og 05. Restauranter, barer og andre serveringssteder holder stengt. I Frankrike kan man være ute én gang om dagen, og i inntil tre timer og maksimalt 20 kilometer fra der man bor. Munnbind er påbudt og i hovedstadsområdet er det portforbud mellom klokken 20 og 06. Kinoer, teatre, museer og idrettsarenaer er stengt til tidligst 7. januar.

I Nederland har de stengt alt av museer, serveringssteder, innendørsidrett, klesbutikker og lignende fram til 19. januar. Skolene, også på barne- og ungdomstrinnene, har nettbasert undervisning. Julaften, første og andre juledag kan man ha tre personer på besøk. Utendørs kan man være inntil to(!) personer samlet. På Island kan man være maks 30 personer i begravelser og restauranter stenger klokken 21. Frisører og treningssentre er stengt. Utendørs kan man være maksimalt ti personer.

I Bulgaria er det en maksgrense på 15 personer i bryllup og dåp. Alle kulturarrangementer er forbudt. Munnbind er påbudt på alle offentlige steder. Nesten alle butikker, med unntak av dagligvareforretninger og apoteker, er stengt. I Polen er alle bryllup avlyst og man kan være maksimalt fem personer innendørs. Er du i karantene eller isolasjon kan du ikke gå ut av huset – ikke engang for å lufte hunden. Også her er de fleste butikker stengt. I Portugal er det portforbud mellom 23 og 05 i ukedagene og i helgene mellom 13 og 05. Skal du ut, må det være fordi det er «strengt nødvendig».

Tiltakene i Norge er til dels svært beskjedne sammenlignet med hva andre land har innført. Dermed blir det også relativt oppsiktsvekkende at smittetallene i Norge er som de er. De siste 14 dagene har Norge 5400 smittetilfeller. Dette tilsvarer 100 smittetilfeller per 100.000 innbyggere. Danmark har 668 per 100.000, mens Tyskland har 373. Nederland har 665, mens Belgia har 274. Frankrike har 255, Sveits 686 og Italia 400. Kroatia, med sine 4,1 millioner innbyggere, har 47.500 smittetilfeller siste 14 dager – eller 1158 per 100.000. I nabolandet Serbia er det enda verre: 1272 per 100.000.

Lille Litauen topper imidlertid dette, med 1321 per 100.000 siste to uker. Landet har halvparten så mange innbyggere som Norge, men 6,6 ganger så mange smittede (36.000 siste to uker). Klart verst i Europa er Tyrkia, med over 1,2 millioner smittetilfeller på to uker – eller 1450 per 100.000. USA, som har tapetsert nyhetene de siste månedene har tre millioner smittetilfeller (898 per 100.000) på to uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ser på det som at vi har mislyktes. Vi har et stort antall mennesker som har dødd og det er grusomt. Det er noe vi alle sliter med, sa kong Carl Gustaf til SVT forleden dag. Det er kraftig kost. Men sannsynligvis også sant. Sverige har 77.000 smittetilfeller på to uker – eller 763 per 100.000. Siden starten av pandemien er det blitt registrert 7900 dødsfall i Sverige. 404 i Norge. Altså nær 20 ganger så mange i befolkning som er omtrent dobbelt så stor som den norske. Det er nærmest ufattelig.

Over 90 prosent av de døde i Sverige, er over 65 år. En kommisjon slaktet nylig den svenske pandemistrategien: – Vi kan fastslå at den svenske strategien for å beskytte de eldre har mislyktes. På annen måte kan man ikke se på det når så mange har dødd som følge av covid-19, sa kommisjonsleder Mats Melin da rapporten ble lagt fram. Han plasserte ansvaret på landets regjering og mente at «denne og tidligere regjeringer har kjent til» svakhetene i eldreomsorgen. – Regjeringen burde ha burde ha satt inn tiltak som hadde gjort eldreomsorgen bedre rustet til å håndtere pandemien, sa han.

Det ligger åpenbart an til en gigantisk oppvask i Sverige når pandemien er over. Og man kan bare forestille seg hvor heit debatten hadde vært her i landet om vi hadde hatt samme utvikling som i Sverige. Samtidig er det betimelig å reflektere over hvor greit vi faktisk har det i Norge. Også denne gang. Når vi ser hva som skjer ellers i verden, blir noen av debattene vi har ganske perspektivløse. Vi vet knapt hvor heldige vi er. Noe som kan framstå som underlig å påstå når folk blir alvorlig syke og dør. Også i Norge. Men likevel enn i en helt annen skala enn i nabolandene og Europa for øvrig.

Vi påvirkes alle, i en eller annen fasong, av pandemien. Bedrifter mister store inntekter. Ansatte mister jobben. Noen mister sine kjære. Det er vondt. Men det kunne vært så ufattelig mye verre. Og det kan fortsatt bli verre.

I vinter og vår visste vi mye mindre enn vi vet nå. Likevel finnes det fortsatt folk som går rundt og aktivt motarbeider tiltak og sprer desinformasjon. Vi snakker ikke om forglemmelser eller misforståelser, men folk som leser seg opp på «alternative fakta». Det. Henger. Ikke. På. Greip. Virkelig ikke. Det kan godt være at det er mye vi ikke vet. Men vi vet hva som skal til for å bli kvitt viruset. Vi vet hva som gjør at det smitter. Vi vet hva vi må gjøre.

Det er utenfor min fatteevne at det finnes folk som heller stoler på det de finner i mørke kroker av internett enn de flinkeste fagfolkene vi har. – Dagens største utfordring er at det er veldig økt smitte i Skien, og at folk tilsynelatende ikke tar de forholdsreglene man skal, sa STHF-overlege Silje Stensholt Holte til Varden tidligere i uken. Uten sammenligning for øvrig til konspirasjonsteoretikerne som holder det gående i visse miljøer. For jeg tror nok Holte tenker mer på at vi alle må bli litt flinkere med smitteverntiltak.

Hvis det er noe jeg virkelig er for, er det en åpen og opplyst debatt om forhold og saker som påvirker samfunnet vårt. Men i valget mellom å lytte til en overlege som står midt i dette eller en tidligere trimdronning med YouTube-kanal, som renner rundt og sier at vi ikke har en pandemi gående (for å peke på et ikke helt tilfeldig valgt eksempel), vet jeg hvem jeg lytter til.

Vi skal komme gjennom dette også. Før eller siden. Og mye tyder på at vi klarer det rimelig greit. Relativt sett. Selv om det er noe styr.

God helg og god jul, Telemark!

Foto: Ole Johnny Hansen