SVARER THORSEN: Fordømmelse av ALL krig er det fellesskapet Rødt som fredsparti vil være en del av. Vi vil derfor fortsette å løfte parolene «Norge ut av NATO!» og «Russland ut av Ukraina!». Samtidig, skriver lokallagsleder i Rødt Skien, Mikael Backe i dette innlegget.

Thorsen i krigståka

Krigståka har tydeligvis lagt seg på brillene til sjefsredaktør Thorsen i Varden, når han i lørdagens avis vier en dobbeltside til kritikk av Rødts forsvarspolitikk.

Krigståka har lagt seg tett over mange om dagen. Det er som om krig i Europa er styggere, fælere og mer ondskapsfull enn andre kriger rundt om i verden. Tåka har tydeligvis også lagt seg på brillene til sjefsredaktør Thorsen i Varden, når han i lørdagens avis vier en dobbeltside på kritikk av Rødts forsvarspolitikk og vinkler den på sin foretrukne og mildt sagt pussige måte.

Til tider hever jeg øyenbrynene og nikker anerkjennende når jeg leser Thorsens midtsidebonanza. Men det går fort opp for meg at han da bare siterer Rødts parti- og prinsipprogram.

For eksempel: «Amerikanske baser og økt Nato-militarisering nær det russiske grenseområdet øker spenningen og drar oss tettere inn i stormaktsrivalisering mellom USA og Russland», «to nye nordiske land i Nato vil forsterke denne utviklingen, ettersom USA har siste ord overfor Nato-allierte, ikke småstater som Norge». Fulltreffer!

Thorsen bruker mye tid og mange ord på å ramse opp om Russlands manglende demokrati og ytringsfrihet, utbredte korrupsjon, forfølgelse av skeive, og elendige pressefrihet. Denne kritikken er vi klokkeklart enige i. Problemet oppstår når han fremmer denne kritikken i samme åndedrag som sin kritikk av de rødeste røde i Norge.

Han evner tydeligvis ikke å se at Rødts ideologiske grunnmur marxismen, med sitt radikale og solidariske menneskesyn og, Putins nasjonalistiske, konservative og kapitalistiske styringsform og regjering, er strake motsetninger. Han skriver også noe så absurd som at Rødt ikke aksepterer det faktumet at «Russland driver imperialistisk aggresjonskrig». Dette er selvfølgelig bare sprøyt.

Rødt har fra første dag fordømt Russlands grove og folkerettsstridige angrep på Ukraina. Vi har fordømt krigføringen, på lik linje med vår fordømmelse at USAs og NATOs mange angrepskriger opp igjennom årene.

Videre kritiseres Rødt for «ikke å ønske at våre naboland skal kunne delta i det samme fellesskapet som vi er en del av», og her må det sies at Thorsen har delvis rett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rødt ønsker nemlig ikke å styrke verdens største krigsmaskin, NATO. Vi ønsker heller ikke at våre nabomenn- og kvinner i Sverige og Finland skal måtte se sine land begå den samme jævelskapen også Norge har bidratt med i form at krig, folkefordrivelse og mord, med NATO-emblemet på skulderen.

Rødt anser ikke NATO og dets «fellesskap» som en forsvarsallianse, men en angrepsallianse.

Dette kan lett begrunnes med at ingen NATO-land noen gang har måttet forsvare seg selv og sine landegrenser mot angrep og invasjon. Derimot har NATO angrepet flere land og involvert seg i flere kriker utenfor paktens grenser. Blant dem den historisk destruktive bombingen av Libya. Det er disse angrepskrigene og vår fordømmelse av dem, som er selve grunnlaget for vår motstand mot NATO.

Det brede flertallet i Norge, og nå i Sverige og Finland, er for medlemskap i NATO. Jeg tror dog ikke det er flertall i folket for alt som følger med dette medlemskapet.

Foruten alle kriger NATO trekker oss inn i, er situasjonen med en stadig svekkelse av vårt eget forsvar, og potensielle amerikanske baser på norsk jord, viktige og aktuelle debatter som må tas. Disse debattene kan ikke tas hver for seg, men må sees i sammenheng med vårt medlemskap i NATO.

For å svare Thorsen til slutt: Fordømmelse av ALL krig er det fellesskapet Rødt som fredsparti vil være en del av. Vi vil derfor fortsette å løfte parolene «Norge ut av NATO!» og «Russland ut av Ukraina!». Samtidig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mikael Backe, lokallagsleder Rødt Skien

SVARER THORSEN: Fordømmelse av ALL krig er det fellesskapet Rødt som fredsparti vil være en del av. Vi vil derfor fortsette å løfte parolene «Norge ut av NATO!» og «Russland ut av Ukraina!». Samtidig, skriver lokallagsleder i Rødt Skien, Mikael Backe i dette innlegget. Foto: Ole Johnny Hansen
Mikael Backe. Foto: Privat