Foto: Evan Vucci

Twitter er i sin fulle rett til å kaste Trump ut, men det er ikke dermed sagt at det er uproblematisk

LEDER: Trump har brutt reglene et selskap har definert. Stengingen av hans konto har ikke noe med ytringsfrihet å gjøre.

Twitter har deaktivert brukeren til Donald Trump og dermed stengt ham ute fra å bruke kanalen som sin foretrukne kommunikasjonsplattform. Det er problematiske sider ved dette, men det er nødvendig å påpeke at Twitter er et privateid selskap som selv bestemmer sine regler og hvordan disse skal håndheves.

Selskapet har endog laget egne regler for statsledere, og det er ingen tvil om at Donald Trump har hatt et avslappet forhold til disse. Det er også brudd på reglene som er årsaken til at kontoen er stengt, ikke at noen vil frata Trump hans ytringsfrihet. Den har han i god behold, men Twitter ønsker ikke å ha med lenger.

– Mektige personer kan i noen tilfeller bryte retningslinjene våre, men tweeten deres har offentlighetens interesse. Det bør være en samtale rundt den. Det er antakelig den tingen folk er mest uenig i og som vi har mye internt debatt rundt, sa Twitter-sjef Jack Dorsey i podkasten Joe Rogan Experience, ifølge Aftenposten.

Trump hadde nærmere 90 millioner følgere på Twitter. Når han ikke lenger kan sende meldinger til disse, direkte og ufiltrert, er dette et stort slag for ham. I korte trekk la Trump ut to meldinger etter stormingen av Kongressen. Twitter mener at meldingene «må leses i lys av hendelsene i landet og på hvilken måte presidentens ytringer kan mobilisere forskjellige publikum, inkludert å oppfordre til vold». Dette kobles til «atferdsmønsteret fra denne kontoen de siste ukene».

USAs president har brukt Twitter som talerstol når han, blant svært mye annet, har forsøkt å undergrave valgresultatet og dermed demokratiet, ettersom hans gjentatte og mangfoldige påstander ikke har latt seg etterprøve eller bevise.

Twitter er i sin fulle rett til å kaste Trump ut, men det er ikke dermed sagt at det er uproblematisk; såkalt no-platforming, der man tar fra mennesker muligheten til å ytre seg fordi man er uenig, er skummelt. Samtidig er det slett ikke slik at Trump er fratatt alle muligheter til å ytre seg. Han står fritt til å ytre seg alle andre steder.

Deaktiveringen av Trumps konto kan imidlertid være starten på en ny tid for de sosiale og uredigerte mediene. Merkingen av hans innlegg og – til slutt – stengingen av kontoen er et uttrykk for et slags redaktøransvar – et ansvar de sosiale mediene i årevis har benektet at de har eller vil ha.

Det som imidlertid er klart, er dette: Donald Trump har ytringsfrihet. Twitter har ikke plikt til å viderebringe hans meldinger.