Under radaren: Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

Under radaren: - De trenger å bli sett

På vei ned ser jeg dem, de går til dels ustøtt i veibanen. Hun ene med en tykk boblejakke og den andre med en mellomtykk vårjakke.

To unge jenter på en solskinnsdag. Jeg parkerer bilen i båthavnen. For meg er dette en kortreist perle hvor lyden av måkeskrik, lyden fra båtfortøyninger og skvulpende vann minner om sommer, sol og timeout. I båthavnen har også hun parkert, kvinnen jeg skal møte, utekontor hvor man kan forflytte seg er intet mindre enn veldig positivt. Vi ser dem begge, de to slanke jentene, den ene lys og den andre mørk.

Vi setter oss på bryggekanten mens jentene finner sin vei bortover ei brygge og ut til en krakk ved elvekanten. Dette er et sentralt sted men ikke en plass hvor folk reiser til utenom til båten eller hvis de skal til ett av firmaene i nærområdet. Derfor var det med overraskelse jeg fant ei sprøyte på bryggen sist jeg var her.

Et par av flermillionerbåtene har i dag sine eiere på plass, vi utveksler noen ord for deretter å sette oss i solveggen på bryggen hvor jentene passerte. Begge er vi mødre og begge tenker vi på de unge jentene som vi tipper alder på er pluss/minus 16 år.

Jenter som kanskje har gått helt under radaren på grunn av koronapandemien, hvor det har vært mye tid vekk fra skolen og mindre oversikt fra lærere og andre. Det er formiddag, midt i uken og de er ruset. Undertegnede har jobbet innenfor rus og psykiatri.

Med gru tenker jeg på hvordan det kunne være hvis det er lov til å ha atskillig med doser i lommen før det gir reaksjoner, slik som mange mener er riktig med den type rusreform som i den senere tid har blitt diskutert. Alle er ikke tunge rusmisbrukere, som mange henviser til når de snakker om en framtidig reform.

Folk snakker om behandling framfor fengsel. Ja, for dem det måtte gjelde er det i dag nedfelt i lovverk at behandling kan gjennomføres istedenfor ordinær fengselsstraff. Disse jentene trenger ikke kun en frivillig time i kommunen i ny og ne. De trenger å bli sett, huket opp av foreldre, lærere og miljøterapeuter på skolen. Tett oppfølging fra spesialisthelsetjenesten og mestringsprogram som inneholder rammer, fysisk trening, terapi og finne fram til egenverdi er basegrunnlag for å hjelpe noen videre.

Den ene unge jenta var tynn og preget. En person som må reddes nå. De finnes rundt oss, de unge som går under radaren, dem som er mindre synlige i pandemien, der de gjemmer seg bort på steder som man vanligvis ikke ser dem. Du unge jentene og guttene våre, barna våre, dem kun foresatte og skole kan se. De som i større grad må hukes opp tidlig nok for ikke å falle på utsiden av samfunnet i en statistikk for unge arbeidsledige og uføre.

I Facebook-debatter, koronarestriksjoner, ensomhet, psykisk helse, næringsliv og til dels stengt samfunn, forsvinner de under radaren, de som må løftes høyere opp og ut av støyen på hvem som vet best.

Esther Buer

Frp