LAVMÅL: Hvis brillestøtte var et valgkampstunt, vil jeg kalle det et lavmål. I så fall bruker de barn i Norge, som ser dårlig, til å få velgere, skriver Arild Haugen. Foto: Torstein Bøe/NTB

Valgbløff?

Før valget lovte Ap å forbedre ordningen med brillestøtte for barn, dersom de vant valget. Når de vant valget ble regjeringsplattformen og det første statsbudsjettet lagt fram.

Det ble ikke satt av penger til brillestøtte. Andre tiltak ble også lovet i Aps hundredagersplan, blant annet gjeninnføring av ferietilbudet for permitterte og arbeidsledige, igangsetting av tannlegereform og gratis kjernetid i skolefritidsordningen.

Hvis brillestøtte var et valgkampstunt, vil jeg kalle det et lavmål. I så fall bruker de barn i Norge, som ser dårlig, til å få velgere. Det viser egentlig hvor kyniske våre folkevalgte er. Det viser jo også bare hva politikk er. Så lenge de får stemmene, betyr det ikke så mye for dem hvordan det går for de som har stemt på dem. Kan da si at politikere tilhører den delen av menneskeheten som ikke alltid representerer den sterkeste kniven i skuffen.

De fleste av oss forstår at et parti ikke får gjennomslag for alle sine kjernesaker. Likevel må vi kunne si at det er litt annerledes med hundredagersplanen, da Ap og Sp er enige om nesten alle punktene. I tillegg er det flertall på Stortinget for dem. I tillegg utgjør de også partitoppenes konkrete og tidfestede løfter til velgerne om hva som skulle prioriteres først. I stedet blir det opp til SV å kjempe gjennom Aps egen politikk i budsjettforhandlingen! Uforståelig.

Hva Ap-/Sp-regjeringen har tenkt på, eller tenkt med, med dette er neimen ikke godt å vite. Edruelig er det i hvert fall ikke. Det viser bare hvor stor fallhøyden kan være for en regjering som ikke holder fast på den nye kursen de har lovet. Til og med Solberg-regjeringens ABE-reform lovte de å reversere. Heller ikke den ble det funnet plass til i statsbudsjettet for 2022. Så langt er det ingen ny kurs, heller ingen politisk endring. Ap og Sp har bare flyttet på milliardene i Høyre-regjeringens budsjett.

Det er «vanlige folks tur nå» var slagordet. Når Støre-regjeringen har mye Erna Solberg i seg, hvem er da vanlige folk? Når ikke engang Arbeiderpartiets hundredagersplan blir prioritert av Ap selv, har mange god grunn til å være skuffet. Sps velgere føler seg kanskje ikke lurt. Ap-velgerne derimot har all grunn til det. Hva med LO og fagbevegelsen som samarbeider tett med Ap? De bør nå forstå at arbeiderpolitikk er for radikalt for Ap når de faktisk bare vil reversere høyresidas skattekutt som i den store sammenhengen ikke betyr noen ting.

Jeg vil konkludere med at Støre-regjeringens forslag til statsbudsjett viser en stø høyrekurs når de tipper ut SV. Det viser bare at de ikke vil ha profittfri velferd og rettferdig omfordeling. Hvordan skal vi da tolke det som legges opp til nå? Kanskje det ikke var så lurt likevel da at Ap gikk inn for skattekutt for de som tjener under 750.000 kroner i året, og at denne gruppa kommer under kategorien vanlig folk? Kan ikke tolke det på annen måte når Ap kjører i samme retning som Høyre. Før valget tok de timilssteg fram, nå svarer de med å ta mange skritt tilbake.

Jeg vil da konkludere med at dagens Arbeiderparti ikke er et arbeiderparti lenger. Sosialdemokratiet er heller ikke lenger som det var. For meg er det ingen påstand, men en sannhet. Mandag 15. november startet budsjettforhandlingene med SV, en uke etter at Støre-regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett for 2022. SV har lagt fram et alternativt budsjett for de mange med en mer rettferdig profil og omfordeling. Det ligger i kortene at det blir flyttet på milliarder av kroner. Hva som da blir resultatet, gjenstår å se.

Arild Haugen