Leder: N/A Foto: Mike Hewitt/AP/NTB

VAR gjør ikke fotballen bedre

LEDER: Trenger vi videodømming på norske fotballbaner?

Kaoset, reaksjonene og diskusjonene om videodømming (VAR) synes ikke å påvirke Norges Fotballforbund nevneverdig. Norges Fotballforbund jobber for at systemet skal være på plass og i bruk på norske baner i 2023. Aftenposten skriver at NFF har som mål å etablere et «VAR-prosjekt» før sommeren.

Dommerne mener at det kommer til å bli enklere å dømme riktig. Det er en vurdering det er vanskelig å være uenig i. Det blir også brukt som et argument at dersom norske dommere skal dømme internasjonalt, er man «på sidelinjen» uten VAR i Norge.

Dette er gode argumenter, men det er ikke dermed sagt at VAR er en god løsning for norsk fotball. Kostnader er ett aspekt, men ikke det mest vesentlige. NRK har tidligere skrevet at systemet kommer til å koste om lag ti millioner kroner per sesong.

Det viktigste er hvordan VAR påvirker fotballen. Dommeravgjørelser får store konsekvenser. Ikke bare på det sportslige, men også økonomiske. Om et lag ikke går videre i en turnering, enten det er NM eller Champions League, eller rykker ned fordi et mål ble feilaktig annullert, kan dette få stor innvirkning. Derfor er det viktig at man gjør det man kan for å unngå feil.

Det er imidlertid grunn til å rope varsku før vi ender opp med noe som likner tv-spill der det ikke er rom for skjønn, diskusjoner og tvil. Følelser og engasjement er selve grunnpilaren i fotball; uten engasjement dør fotballen. Når alt blir så «riktig» og klinisk at det ikke lenger blir rom for tvil og diskusjoner, rives noe helt sentralt bort.

Det er endeløse eksempler på VAR-avgjørelser som enten er svært vanskelige å forstå eller som er direkte ødeleggende for fotballproduktet. Ett eksempel er fra Dortmunds kamp mot Sevilla i mars. Erling Braut Haaland gikk i bakken og ropte på straffe, men ble ikke hørt. Minuttet senere skårer han. Det ble imidlertid annullert fordi han var for røff før ballen gikk i garnet, men når dommeren først er i nærheten av en tv-skjerm for å annullere målet, oppdages det at han skulle hatt straffe på den første situasjonen. Da blir det straffespark. Den redder målmannen, men tv-bildene viser at keeperen ikke klarer å holde tærne på linja. Ny straffe. Og mål.

Kaoset, som ikke er til å begripe for dem som ser på, tar sju minutter og det er nesten så man sitter og venter på at det skal være skibytte eller innlagt tresteg mens man venter. Vi begynner å nærme oss ti prosent av den totale spilletiden.

Engasjerende? Kanskje, men på helt feil måte. VAR gjør ikke fotballen bedre.